„La o margine de lume,/ Unde Dumnezeu a vrut,/ Într-o zi înseninată/ Moldovenii s-au născut”. Sună versurile uneia dintre cele mai populare melodii ale trupei basarabene „Zdob şi Zdub”. Numai că, aici, lângă Prut, sunt şi sute de moldoveni, 934 mai exact, care au preferat să-şi dea votul listei de europarlamentari propusă de UDMR. Dacă în cazul celor câteva sute de reprezentanţi din secţiile de votare din judeţul Botoşani care au aparţinut UDMR, majoritatea români get-beget, poate plana suspiciunea că au votat cu reprezentanţii minorităţii maghiare drept răsplată pentru nominalizarea care le-a adus câte 256 de lei, celelalte câteva sute de voturi nu au o explicaţie, în condiţiile în care în judeţ trăiesc, potrivit ultimului recensământ doar 38 de maghiari.
Analizând rezultatele la alegerile europarlamentare, putem spune că în judeţ sunt câteva sate care sunt adevărate „fiefuri” ale UDMR. Unul dintre acestea este Vânători (Gorbăneşti), unde UDMR a înregistrat un scor electoral de 3,1%. Procente ridicate a obţinut minoritatea maghiară la Şupitca (Coşula) – 2,5%, Brehueşti (Vlădeni) – 2,4% şi Lunca – 2,25%. Un procent de 2,4% a fost obţinut de UDMR şi în secţia de la Gorovei, doar că aici este o situaţie aparte şi anume au votat 41 de persoane, din care una cu UDMR.
Interesant este că aceste rezultate vin în comunele natale ale liderilor PSD, Doina Federovici (Coşula) şi Costică Macaleţi (Vlădeni), alimentând şi mai mult speculaţia pe care publicaţia magyarhang.org a lansat-o imediat după alegeri şi anume existenţa unui troc preelectoral între fostul lider PSD, Liviu Dragnea, şi Kelemen Hunor, menit să ajute uniunea maghiarilor să treacă pragul electoral, în schimbul susţinerii la nivel naţional. În aceeaşi idee se poate înscrie şi rezultatul UDMR de la Vlăsineşti, localitatea din care se trage senatorul PSD Lucian Trufin. În satul Sârbi din această comună, minoritatea maghiară a obţinut 1,5% din voturi.
Procente ridicate a mai obţinut UDMR la: Roma – 1,9%, Lozna – 1,85%, Zlătunoaia – 1,7% şi Sarafineşti – 1,6%.
Cel mai mare număr de voturi, 155, obţinut de UDMR a fost în Botoşani, ceea ce procentual înseamnă 0,35%. Şi la Dorohoi a obţinut 47 de voturi, adică 0,47%.
La nivelul întregului judeţ, UDMR a obţinut un procent de 0,64%, adică 934 de voturi, de 25 de ori mai mult decât populaţia declarată ca fiind maghiară, 38.
Imediat după alegerile europarlamentare au apărut suspiciuni faţă de numărul mare de voturi obţinute de UDMR în judeţele din Regat. O organizaţie nonguvernamentală a contestat rezultatul minorităţii maghiare, iar candidatul independent George Simion a depus şi o plângere penală la DNA împotriva Uniunii, pe care o acuză de cumpărare de voturi cu bani publici.