Mii de botoşăneni sunt diagnosticaţi anual cu afecţiuni cardiace, iar majoritatea acestora sunt fumători.
Medicii spun că mulţidintre cardiacii fumători au un sfârşit tragic, unii chiar la vârste fragede, tutunul omorând mai mulţi oameni decât accidentele şi drogurile.
Studiile efectuate la nivel european arată că românii suntfumători înrăiţi, aproape 30% dintre locuitori declarând căfumează zilnic. Cel mai grav este că mulţi dintre ei nu au nici 14 ani atunci când se apucă de fumat, ajungând astfel să-şi pună înpericol sănătatea.
Medicii spun că în ultimii ani a crescut numărul persoanelordiagnosticate cu afecţiuni pulmonare grave. Lupta împotrivaacestora şi a fumatului este şi tema campaniilor pregătite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială fărătutun, marcată anual pe 31 ani. Datele comunicate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) arată că aproximativ 12.000 de botoşăneni figurau anul trecut, în evidenţe, cu boli provocate de fumat. Deşi numărul persoanelor diagnosticate cu cancer este înscădere, de la 728 în 2015 la 646 anul trecut, numărul deceselors-a menţinut constant cu 218 cazuri faţă de 221. Grav este căprintre pacienţi se numără şi copii, mulţi dintre ei având de suferit din cauza părinţilor care fumează.
„Copiii reprezintă segmentul de populație cel mai vulnerabil la expunerea fumului de tutun, în special în primii ani de viață, prezentând riscuri crescute pentru boli ale tractului respiratorsuperior și inferior.
În 2012, 1,7 milioane dintre decesele înregistrate în lume la copiii sub 5 ani au fost atribuite condițiilor de mediu neadecvate, 570 000 dintre acestea fiind cauzate de infecțiile respiratorii. Circa 700 milioane de copii, adică jumătate din populațiaglobală a acestei categorii, este expusă fumului de tutun dinmediul înconjurător”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică.
Tot din cauza fumatului, zeci de tineri ajung să fie diagnosticaţicu afecţiuni cardiace grave. „Dacă noi, pe vremea când am făcut facultatea, acum 20-30 de ani, eram învăţaţi că infarctul miocardic apare la pacienţi de patruzeci-cincizeci de ani, acum s-a schimbat şi avem infarcturichiar şi la douăzeci şi ceva de ani”, a spus Maria Matei, medic cardiolog.
Lunar, în medie, aproximativ zece tineri din Botoşani ajung la spital cu infarct miocardic. Potrivit medicului, principala cauză care a determinat reducerea vârstei la apariţiaacestei afecţiuni este amploarea pe care a luat-o fumatul înultimii ani. Acesta determină apariţia hipertensiunii arteriale, ceamai frecventă complicaţie fiind infarctul de miocard. Unelestudii făcute arată că în România aproximativ 25% dintrepersoanele de 15 ani şi peste această vârstă fumează zilnic, iar2,4% sunt fumători ocazionali.
În încercarea de a limita efectele provocate de fumat, autorităţileau interzis fumatul în locurile publice în 2016.
În România, fumatul este interzis, în spaţiile publice, din martie2016, singura variantă a fumătorilor rămânând ţigaraelectronică. În Parlament a fost depus un proiect privindinterzicerea acestora din urmă, medicii spunând că sunt la fel, dacă nu chiar mai periculoase decât ţigările clasice.