O lege care timp de 14 ani a fost schimbată mereu şi nu şi-a făcut efectele, a început să fie pusă în practică. Este vorba de legea uceniciei, care subvenţionează angajatorii care fac contracte cu ucenicii.
Practic, ea a început să se aplice cu adevărat abia din luna august a anului trecut, deşi a fost aprobată în 2005. La Botoşani, anul trecut au fost încheiate 15 contracte de ucenicie, iar de la începutul acestui an numărul contractelor încheiate depăşeşte 50.
Potrivit prevederilor Legii privind ucenicia la locul de muncă, în funcţie de nivelul de calificare pentru care se face perioada de ucenicie, se acordă subvenţie de 2.250 lei lunar între şase şi 36 de luni, în funcţie de perioada de care persoanele angajate ca ucenici au nevoie pentru dobândirea competenţelor necesare postului pe care-l vor ocupa. Contractele de ucenicie sunt finanţate din bugetul asigurărilor de şomaj şi din diferite programe cu finanţare europeană.
Majoritatea specializărilor pentru care s-au încheiat contracte de ucenicie sunt subvenţionate pe o perioadă de un an (lucrători comerciali, brutari) şi de doi ani (electricieni, zidari, manichiuriste – pedichiuriste), dar sunt şi cazuri ca cel al asistenţilor de gestiune pentru care subvenţia se acordă pe o perioadă de trei ani.
Poate încheia contract de ucenicie persoana care a împlinit 16 ani, nu are calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă, îndeplineşte condiţiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, pe niveluri de calificare şi face demersuri pentru a-şi găsi un loc de muncă.