vineri, aprilie 4, 2025
AcasăEconomicLegea uceniciei, operaţională abia după 14 ani de la adoptare

Legea uceniciei, operaţională abia după 14 ani de la adoptare

O lege care timp de 14 ani a fost schimbată mereu şi nu şi-a făcut efectele, a început să fie pusă în practică. Este vorba de legea uceniciei, care subvenţionează angajatorii care fac contracte cu ucenicii.

Practic, ea a început să se aplice cu adevărat abia din luna august a anului trecut, deşi a fost aprobată în 2005. La Botoşani, anul trecut au fost încheiate 15 contracte de ucenicie, iar de la începutul acestui an numărul contractelor încheiate depăşeşte 50.

Potrivit prevederilor Legii privind ucenicia la locul de muncă, în funcţie de nivelul de calificare pentru care se face perioada de ucenicie, se acordă subvenţie de 2.250 lei lunar între şase şi 36 de luni, în funcţie de perioada de care persoanele angajate ca ucenici au nevoie pentru dobândirea competenţelor necesare postului pe care-l vor ocupa. Contractele de ucenicie sunt finanţate din bugetul asigurărilor de şomaj şi din diferite programe cu finanţare europeană.

Majoritatea specializărilor pentru care s-au încheiat contracte de ucenicie sunt subvenţionate pe o perioadă de un an (lucrători comerciali, brutari) şi de doi ani (electricieni, zidari, manichiuriste – pedichiuriste), dar sunt şi cazuri ca cel al asistenţilor de gestiune pentru care subvenţia se acordă pe o perioadă de trei ani.

Poate încheia contract de ucenicie persoana care a împlinit 16 ani, nu are calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă, îndeplineşte condiţiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, pe niveluri de calificare şi face demersuri pentru a-şi găsi un loc de muncă.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
6.1 °
95 %
2.8kmh
91 %
vin
18 °
S
18 °
D
5 °
lun
5 °
mar
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...