Proiectul vizând realizarea şoselei de centură a municipiului Botoşani prin Curteşti a iscat în şedinţa de ieri a Consiliului Municipal multe discuţii în contradictoriu şi atacuri politice. Startul discuţiilor a fost dat de primarul Cătălin Flutur care a arătat că acest proiect face parte categoria „acelor proiecte absolut fantastice ca şi trenul de mare viteză Botoşani – Suceava şi stadionul de 100.000 de locuri la Dumbrăveni”, anunţate în mandatul primarului Ovidiu Portariuc.
Edilul a arătat că puteau fi alte trei variante, mai ales că sunt oameni care vin din ţară şi trebuie să ajungă la Stânca – Costeşti, sau la Rădăuţi Prut, sau care vin în zonă pentru a lua cereale. „Nimeni nu a auzit până acum şi este o chestie de absolut mare normalitate, nimeni nu pleacă de la Suceava la Iaşi ocolind Botoşaniul, sau trecând prin Botoşani. Eventual câţiva rătăciţi. Dar nimeni, absolut nimeni nu are ce căuta pe o centură care vine dinspre Iaşi şi se duce înspre Suceava pentru că au cu alte trasee. E o părere personală. Acest proiect care va avea o valoare, şi am văzut că expertul spune că va avea prima sursă de la bugetul local, vă spunem că facem centenarul de la moartea domnului Iliescu şi nu se termină cu bani din bugetul local niciodată, ca sursă”, a declarat Cătălin Flutur.
Cosmin Andrei i-a reproşat primarului că atunci când era director la Locativa avea soluţii pentru toate problemele oraşului, însă acum multe proiecte sunt blocate. „Dacă acest proiect era făcut de Asociaţia <Moldova se dezvoltă> era un proiect interesant şi viabil? Ideea acestei şosele de centură ocolitoare a plecat de la solicitarea cetăţenilor care au locuinţe pe strada Maior Ignat şi de traficul sufocant pe care-l vedem zi de zi. Este firesc ca această şosea de centură să nu treacă prin municipiul Botoşani. Nu este un criteriu şi un argument că această şosea nu este utilă pentru că nu trece prin municipiul Botoşani… Vom căuta finanţare şi pentru Stadionul Municipal şi pentru alte obiective de interes din municipiul Botoşani. Nu înţeleg viziunea dumneavoastră fatalistă şi pesimistă că nu se mai poate face nimic în municipiul Botoşani şi este în acord, din păcate, cu ceea ce se întâmplă în municipiul Botoşani. Lucrurile nu se mişcă aşa cum ar fi trebuit. Eu vă rog să sprijiniţi acest proiect că dacă nu vom fi beneficiarii imediaţi, este o datorie morală poate pentru copiii noştri, poate pentru ceilalţi care trebuie să dezvolte acest oraş”, a spus Cosmin Andrei.
În discuţii a intervenit şi consilierul PSD Mihai Tincu.
„Povestea asta cu şoseaua de centură e o poveste care nu vă aparţine, nu o iubiţi, nu ţineţi la botoşăneni. Oraşul este blocat de maşini, de camioane, e un adevăr. E un blocaj care se vede, pe care-l suportă toată lumea şi am văzut că vărul dumneavoastră de la Suceava a făcut în două etape nişte şosele de centură, alt oraş blocat, poate mai blocat decât Botoşaniul. Trecem în prima etapă, facem ceva şi continuăm cu cealaltă etapă care, da, sunt de acord cu dumneavoastră, cu zona agricolă a judeţului, transportul şi legătura lui cu sudul ţării, dar le luăm frumos, organizat, gospodăreşte, nu cu politică şi nu cu patimă. Da, ce a fost duminică a fost, nu mai prindeţi dumneavoastră, uitaţi-vă bine acolo şi pozaţi-vă. Şoseaua de centură trebuie să continue pentru botoşăneni. Haideţi să lucrăm gospodăreşte şi fără patimă. Fiţi primar, lăsaţi votul de duminică, haideţi să fim consilieri locali şi administratori ai acestui târg”, a precizat Mihai Tincu.
Cătălin Flutur s-a văzut obligat să arate că aprecierile în legătură cu şoseaua de centură sunt păreri pur personale, în condiţiile în care până acum, în CL, au fost date mai multe voturi pe acest proiect. „V-am spus o părere personală şi nu aş fi făcut acest lucru dacă nu eram interpelat astăzi să spună cineva că Flutur nu vrea binele Botoşaniului, dacă eram căzut din lună, dacă nu s-ar fi întâmplat nimic în oraşul ăsta în toată perioada din 2004 încoace şi nu le mai punem pe o listă. Chiar aşa, să veniţi să îmi spuneţi că nu vreau binele Botoşaniului… Dumneavoastră cădeţi în absurd, eu nu am de ce să cad, eu deja ştiu ce am făcut. Deci nu am spus nicio secundă să nu facem şoseaua de centură, noi suntem la nişte etape, doar etapa aceasta ne costă vreo 600.000 de lei, chiar cunosc şi ştiu cum sunt lucrurile astea. Nu vom avea bani pentru o centură care nici nu trebuia să treacă pe acolo”, a replicat Cătălin Flutur.
Acest proiect a întrunit 12 voturi pentru de la consilierii PSD, zece abţine de la liberali şi un vot împotrivă dat de consilierul liberal Andrei Amos. Discuţiile la acest proiect s-au încheiat cu recomandarea liberalului Gabriel Alecsandru adresată social democraţilor: „Vă dorim succes! Aveţi Guvern, raniţa în spate şi mergeţi să aduceţi bani!”