Pregătiri intense în comunitatea romano-catolică din municipiul Botoşani pentru deplasarea la Iaşi, la întâlnirea cu Papa Francisc. Preotul Petru Bişog, parohul Bisericii Romano – Catolice „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, a declarat că până la această dată peste o sută de persoane s-au înscris direct la biserică pentru a merge la Iaşi. Plecarea va fi, sâmbătă, la ora 9.30, din faţa bisericii. În acelaşi timp, alţi credincioşi catolici, dar şi ortodocşi, vor pleca la Iaşi cu maşinile personale.
„Este un eveniment istoric şi, mai mult decât istoric, este un eveniment de suflet. Indiferent de faptul că suntem credincioşi catolici sau ortodocşi, oamenii merg să-l vadă pe Papă pentru că Papa transmite un mesaj, prin mărturia vieţii lui. Este un om simplu, un om umil. Este un Papă care şochează prin simplitatea lui. Asta ne-a surprins şi ne surprinde şi pe noi preoţii – modul lui simplu de a fi”, a spus preotul Petru Bişog. Acesta a adăugat că Papa Francisc este un exemplu pentru că ne învaţă să ne întoarcem la originile bisericii, o biserică pe care Hristos a vrut-o simplă, o biserică a tuturor. „Papa a şocat prin acea invitaţie care ne chema să ne îndreptăm spre periferiile bisericii, pe noi preoţii şi pe ceilalţi credincioşi. Să nu stăm concentraţi pe mijloc, acolo unde stau oficialităţile, să avem grijă să nu-i neglijăm pe cei din periferia bisericii. Şi iarăşi o imagine care a şocat a fost aceea când a spus că preoţii trebuie să miroase a oaie, imaginea preotului păstor. Nu un preot de birou, de maşină. Preotul trebuie să fie printre credincioşi”, a adăugat Petru Bişog.
Potrivit preotului botoşănean, pe Papa îl găsim în jocuri de cuvinte, de idei. „Sperăm ca această întâlnire să aducă din nou acel spirit de normalitate şi de mai mare apropiere, pe care l-am trăit un timp scurt, după vizita Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Atunci lumea a strigat <Unitate, unitate!>. Interesant este că şi acum, 30% dintre credincioşii botoşăneni care vor merge la Iaşi, indiferent că vor merge cu autocarele de la noi, sau cu maşinile lor, sunt credincioşi ortodocşi. Asta spune ceva. Noi, credincioşii catolici nu avem nimic de împărţit cu credincioşii ortodocşi şi invers. Lumea doreşte această unitate, noi ne dorim această unitate. E semn că şi credincioşii ortodocşi văd în Papa, dincolo de toate, văd omul, vor să-l cunoască pe omul Francisc şi, da, apoi să-l cunoască şi în calitatea sa de lider al Bisericii Romano Catolice, de Papă”, a precizat preotul Petru Bişog.
El aşteaptă cu emoţie întâlnirea cu Papa Francisc, mai ales că, dincolo de importanţa acestei vizite, important este şi ce se va schimba în viaţa celor care-l vor întâlni. „Să rămânem deschişi acestei invitaţii pe care el a folosit-o ca pe un logo, <Să mergem împreună!>. Împreună către ce? Să mergem, să creştem împreună, în credinţă, în iubire, în speranţă. Acest <împreună> e aluzie la acel strigăt care s-a auzit din mii de piepturi, în Parcul Izvor, în anul 1999. <Unitate – Împreună> e un joc de cuvinte în care Papa din nou, foarte interesant, se angajează. Nu putem să facem abstracţie de faptul că noi suntem o ţară eminamente ortodoxă, dar eminamente creştină şi, dincolo de alte aspecte care ne diferenţiază, ne separă, trebuie să descoperim ceea ce cu adevărat ne uneşte”, a concluzionat preotul Petru Bişog.