Furia românilor împotriva clasei politice nu s-a exprimat doar prin votul de duminică, mulţi botoşăneni au anulat buletinele de vot sau unii chiar au scris pe aceste diferite mesaje, cele mai multe şi mai dure la adresa partidului de guvernământ.
La cele două scrutine au fost mii de voturi anulate. Chiar pe fondul unei prezenţe mai scăzute, la referendum au fost anulate peste 8.000 de buletine la fiecare întrebare. La întrebarea 1, cea referitoare la interzicerea emiterii de ordonanţe de urgenţă pentru amnistierea şi graţierea faptelor de corupţie, şi-au anulat votul 8.096 de botoşăneni, reprezentând 6,89% din cei care au votat. Un număr mult mai mare de voturi anulate au fost la întrebarea a doua, cea care se referă la interzicerea modificării legislaţiei pe justiţie. Este vorba de 8.363, adică 7,11%.
Mii de buletine au fost anulate şi la alegerile europarlamentare. Este vorba de 6.157, adică 4,22%.
Unii botoşăneni nu s-au mulţumit să anuleze buletinele de vot şi au scris diferite mesaje pe ele. Mesaje au fost scrise şi pe alte buletine, care nu au fost anulate, atâta timp cât ştampila era corect pusă în patrulaterul unui concurent politic. „Au fost foarte multe mesaje, dar nici nu le mai băgam în seamă. Cred că anormal ar fi fost să nu avem mesaje scrise pe buletinele de vot. Majoritatea au fost împotriva PSD”, a declarat unul dintre membrii Biroului Electoral Judeţean (BEJ).
Cel mai des întâlnit mesaj a fost deja clasicul „M..e PSD”, dar au fost şi mesaje referitoare la întreaga clasă politică: „Nu votez europarlamentare pentru că ei merg pentru bani. Euro 10-15 (n.r. – mii) pe lună”.
De asemenea, au fost şi mesaje de susţinere a lui Ştefan Mandachi. Un elector a desenat un chenar în care au trecut numele omului de afaceri sucevean, care militează pentru construirea infrastructurii: „Ştefan Mandachi #şîeu”.
Judeţul Botoşani a fost codaş atât la prezenţa la vot la europarlamentare, ocupând penultimul loc cu 39,72% şi depăşind doar Vaslui (34,79%), cât şi la referendum, unde cu o prezenţă de 31,98% depăşit doar Mehedinţi (31,65%) şi Vaslui (29,4%). La nivel de judeţ, 73,35% dintre botoşăneni s-au opus amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie, în timp ce 74% s-au opus ordonanţelor pe justiţie.
La europarlamentare, clasamentul a fost următorul: PSD – 33,04%, PNL – 29,54%, USR-PLUS – 11,21%, Pro România – 8,53% şi ALDE 4,62%.