Sute de oameni au dormit în noaptea de duminică spre luni în sediul Casei de Cultură a Sindicatelor. Este vorba de preşedinţi, vicepreşedinţii şi operatorii secţiilor de vot. Mulţi dintre ei au fost nevoiţi să petreacă şi aproape toată ziua de luni în sediul Prefecturii, procesele verbale şi buletinele ultimei secţiei de votare fiind procesate şi preluate în jurul orei 17:30.
Reprezentanţii birourilor secţiilor de votare au ajuns în cursul nopţii de duminică spre luni cu sacii cu buletine şi tehnica pusă la dispoziţie de Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) la Casa Sindicatelor. Ei au primit un bon de ordine pe baza căruia au mers la sediul Prefecturii, unde reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) şi cei ai Biroului Electoral Judeţean (BEJ) au verificat, preluat şi întocmit procesele verbale finale.
„Stăm de opt ore şi cred că mai avem de aşteptat încă pe atât. Nu se poate. E inuman ceea ce se întâmplă. Am mai fost preşedinte şi la alte alegeri, dar aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată. Era aglomerat, dar dimineaţa ajungeam acasă”, a declarat ieri dimineaţă preşedintele unei secţii de vot din judeţ.
Procedura a fost îngreunată de noile reglementări ale Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi de faptul că trebuiau prelucrate trei buletine de vot. „A durat foarte mult din cauza că au fost practic trei scrutine electorale, am avut un buletin la europarlamentare, am avut referendum întrebarea 1, referendum întrebarea 2, care să fie trecute în procesul verbal. Pe lângă acestea, noua procedură a AEP şi noile decizii ale lor prin care ne solicitau atât poza procesului verbal trimis din secţie cât şi baza de date trebuie confruntate până să ajungă cei din secţie. Aceasta a presupus un timp mort, un timp în plus, după care am reintrat pe procedura noastră normală”, a declarat Valentin Popa, directorul DJS Botoşani. Acesta a spus că au fost descoperite şi greşeli şi remedierea lor a cerut timp. „Nici noi nu am dormit şi lucrăm continuu cu aceeaşi oameni”, a mai spus şeful de la Statistică.
După ce au trecut de comisiile de la statistică, conducerile secţiilor de votare trebuiau să meargă la BEJ, unde le erau din nou verificate documentele, înainte ca preşedintele BEJ, judecătorul Lucian Brânzac, să-şi pună semnătura pe ele. Doar pentru fiecare semnătură electronică se aştepta câte două minute, adică şase minute pe secţie. Abia apoi sacii cu buletine erau predaţi reprezentanţilor judecătoriilor pe raza cărora erau secţiile de votare. La rândul lor, operatorii de calculator trebuiau să predea tehnica de calcul reprezentanţilor STS. Ulterior, preşedinţii secţiilor au încasat banii pe statul de plată de la reprezentanţii Prefecturii. „Noi aici intervenim, la plata drepturilor băneşti. Restul procesului este asigurat de către reprezentanţii Direcţiei de Statistică şi cei ai BEJ. Lumea face scandal şi la noi, dar aceasta e procedura. Şi noi suntem de ieri dimineaţă (n.r. – duminică) şi am vrea să terminăm mai repede”, a declarat prefectul Dan Şlincu. Potrivit acestuia, Botoşaniul era pe locul al treilea în topul centralizării votului.