Botoşănenii pot cumpăra de astăzi din Piaţa Centrală şi legume produse în judeţ. Trei producători, Cristian şi Constantin Aniculăiesei, din Hudum, şi Mihai Ailenei, din Băluşeni, au adus pe tarabe prima producţie de roşii din acest sezon.
Cei trei sunt înscrişi în Programul naţional „Tomate” şi au primit subvenţie câte 3.000 de euro, pentru cultivarea a o mie de metri pătraţi de roşii şi comercializarea a două tone din producţie. „Ne-a încurajat programul. Am primit 3.000 de euro în primul an şi i-am investit 30.000 euro şi am făcut solarul, era din lemn şi l-am făcut din fier. Al doilea an am primit 3.000 şi am investit 40.000 euro, pentru că am făcut centrală termică… Avem o suprafaţă de şase mii de metri pătraţi, dar în program suntem două familii cu 2.000 de metri şi producem 20-30 tone de roşii pe an. Comercializăm în Piaţa Mare la Botoşani”, a declarat Constantin Aniculăiesei, adăugând că vara, când producţia este foarte mare, fiul său merge şi vinde roşiile en gros la Suceava.
Pe piaţă au ajuns şi roşiile produse de un legumicultor din Băluşeni, Mihai Ailenei. Acesta a participat la deschiderea programului la Botoşani şi susţine că vinde sporadic în piaţă, neavând închiriată o tarabă permanent. „Prefer să le dau la Piatra Neamţ şi Roman. Nu am timp să stau să le vând la kilogram”, a declarat Mihai Ailenei, care „a pătruns” cu marfa sa într-un hipermarket. „Le duc odată la trei-patru zile câte o tonă de roşii, iar când le termină mă anunţă să le mai aduc marfă. Până acum le-am dus eu, dar cred că am să negociez cu ei să vină să le ia, pentru că noi nu prea avem timp. Cultura de legume presupune multă muncă, de dimineaţă până seara”, a mai spus Ailenei, care munceşte împreună cu familia sa.
Roşiile şi celelalte legume produse de familia Aniculăiesei pot fi cumpărate din Piaţa Mare, de la o tarabă situată între hala de peşte şi cea de legume. Deşi preţurile sunt prohibitive pentru majoritatea botoşănenilor, variind între 15 şi 20 de lei pe kilogram la taraba familiei Aniculăiesei şi 12 lei pe kilogram la cea a lui Mihai Ailenei, au fost şi botoşăneni care abia au aşteptat ca producătorii locali să-şi descarce marfa pe tarabe. „Vă aşteptam de mult. Sunt foarte bune roşiile de la dumneavoastră, au gustul celor din copilăria noastră”, a declarat un cumpărător de vârsta a treia.
Majoritatea soiurilor de roşii vândute sunt din seminţe obţinute de cei trei fermieri, dar sunt şi soiuri olandeze. „Nu seminţele sunt secretul, ci solul. Gustul la roşii îl dă pământul de obicei. Chiar dacă este un hibrid de afară, este foarte bun atâta timp cât este pus în pământ românesc. Nu este gust de olanda. Dacă sămânţa este din Olanda să nu vă gândiţi că este gust de Olanda. Este o roşie naturală crescută pe pământ, pe gunoi de grajd, foarte mult gunoi de grajd şi chiar suntem mândri cu ce produse avem, ne lăudăm cu ele”, a declarat Mihai Ailenei, care susţine că soiurile olandeze sunt mai productive, decât cele româneşti.
La inaugurarea programului au participat reprezentanţi ai Direcţiei Agricole Judeţene, în frunte cu cei doi directori, Cristian Delibaş şi Stelică Trofin, şi prefectul Dan Şlincu.
„Guvernul a implementat acest program pentru ca aceste produse, aceste roşii româneşti, să ajungă pe tarabele din pieţele botoşănene şi pentru a sprijini producătorii botoşăneni de a face faţă pieţii concurenţiale europene”, a spus Dan Şlincu.
„Implementarea programului «Tomate româneşti» este în anul trei. Având în vedere că în primul an au fost înscrişi 65 de producători, în anul doi 102 şi astăzi 91 şi urmează în ciclul doi să se mai înscrie producători, e un succes pentru judeţul Botoşani”, a conchis Cristian Delibaş.