Operatorul de calculator din secţiile de vot este singura persoană autorizată să îi întrebe pe cei care vor veni sâmbătă la vot pentru care dintre cele două scrutine ce vor avea loc duminică, alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis.
Duminică, alegătorii vor primi trei buletine de vot – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia, a anunţat Autoritatea Electorală Permanentă.
Operatorul îl întreabă pe alegător pentru ce scrutin votează
La sosirea în secţia de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare. Acesta îi va aduce la cunoştinţa alegătorului faptul că tableta înregistrează prezenţa la vot, separat pentru fiecare scrutin în parte, şi că poate opta pentru a-şi exercita dreptul de vot atât la europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional sau doar pentru unul dintre aceste scrutine.
Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de votare va înregistra în tabletă opţiunea alegătorului de a vota numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine, aşa cum a fost comunicată de către acesta. Alegătorul care doreşte să îşi exercite dreptul de vot la referendumul naţional va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări.
Alegătorul poate reveni asupra deciziei de a nu vota până la ora 21:00
În cazul în care alegătorul optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezenţa alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă, aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat. Pe cartea de identitate i se va aplica timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului pentru care şi-a exprimat opţiunea şi vor mai putea să îşi exercite dreptul de vot, pentru scrutinul la care nu au optat iniţial, în data de 26 mai, până la ora 21:00, ora închiderii secţiilor de votare. Dacă cetăţeanul se află în localitatea de domiciliu, el va vota la aceeaşi secţie de votare, caz în care va semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat iniţial, pe locul de semnătură barat anterior, preşedintele urmând a scrie în dreptul acestuia menţiunea „revenire”, să semneze şi să aplice ştampila de control a secţiei de votare. În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care iniţial nu a optat, de la secţia de votare unde se prezintă.