Instituţiile din subordinea Ministerului Muncii stau pe un butoi de pulbere, sindicaliştii ameninţând cu un val de proteste, dacă nu le vor fi revendicate problemele care se acutizează.
Sindicaliştii reclamă, în principal, faptul că deficitul mare de personal poate duce la blocarea activităţii în instituţii, precum case judeţene de pensii, agenţii pentru plăţi şi inspecţie socială, agenţii de ocupare a forţei de muncă sau inspectorate de muncă. „Această situaţie a generat suprasolicitarea personalului existent prin efectuarea multor ore suplimentare. Mai mult, se aude că se doreşte o comasare a instituţiilor din subordinea ministerului pentru ca să se reducă din posturi. Problema e că deja noi avem o încărcătură mai mare decât e cazul pe angajat, după comasare aceasta va fi şi mai mare”, a declarat Gabriela Drobotă, liderul filialei judeţene a Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii.
Sindicaliştii mai reclamă şi faptul că sporul de 15% pe care l-au primit de la 1 decembrie 2018 se plăteşte cu greu şi că există temeri reale că nu va mai fi plătit mult timp, pentru că Ministerul de Finanţe nu a alocat bani pentru acest spor şi plata până acum s-a făcut prin transfer de la alte capitole bugetare. „La noi, pentru că am ameninţat cu proteste s-a plătit luna trecută sporul odată cu salariile, dar nu este aceeaşi situaţie în întreaga ţară. Există agenţii de ocupare a forţei de muncă unde sporul se plăteşte cu întârziere, abia acum”, a mai declarat liderul de sindicat, care susţine că nu sunt prevăzuţi în buget nici toţi banii pentru plata salariilor până la sfârşitul anului. Gabriela Drobotă invocă şi o circulară transmisă instituţiilor din subordinea Ministerului Muncii, la solicitarea Ministerului Finanţelor Publice (MFP), prin care li se solicită „să dispuneţi măsurile pe care le consideraţi necesare la nivelul instituţiei dumneavoastră, pentru aducerea la îndeplinire a solicitărilor MFP , de respectare a plafoanelor cheltuielilor de personal”. „Încearcă să taie de pe unde pot”, a mai spus liderul de sindicat, argumentând că Finanţele nu vor să aloce fonduri bugetare în plus la rectificare, după cum a afirmat ministrul Eugen Teodorovici.
Recent, solicitat să comenteze adresa trimisă instituţiilor din subordine, ministrul Muncii, social-democratul botoşănean Marius Budăi, spunea: „E normal să se încadreze în buget, să nu angajeze cheltuieli de personal în plus. Asta e solicitarea, nimic mai mult. Nu scade niciun salariu”. Referitor la faptul că nu sunt prevăzuţi în buget bani pentru plata drepturilor salariale pe ultimele două luni, acesta a subliniat, în contradictoriu cu ministrul Finanţelor, că sumele lipsă vor fi alocate la rectificare.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de inadvertenţelor din salarizarea personalului generate de Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, „lege ce nu are nici pe departe caracter unitar” şi mai solicită respectarea actelor normative ce reglementează eşalonarea la plată a „drepturilor salariale recunoscute în baza hotărârilor judecătoreşti definitive”. De asemenea, ei cer şi „asigurarea unor programe informatice eficiente, corelate la timp cu legislaţia actuală, ce să poată fi uşor actualizate ori de câte ori se impune, infrastructura de reţea să fie corect dimensionată”.
Dacă aceste revendicări nu vor fi rezolvate, sindicaliştii vor trece la acţiuni de protest spontane.
Ministrul Marius Budăi nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere.