Judeţul Botoşani scapă de focarele de pestă porcină africană la porcul domestic. Şi asta după ce porcii santinelă introduşi acum 45 de zile în cele două gospodării din Pomârla afectate de teribilul virus au demonstrat că nu mai este niciun pericol, ei fiind sănătoşi. Oficial, focarul va fi declarat închis după ce se vor face analizele serologice la cei doi purcei, dar aceştia, clinic, arată bine, veterinarii fiind optimişti.
„După ce vom avea rezultatele analizelor vom putea declara focarul de pestă porcină africană la porcul domestic închis. Până atunci însă, se menţin toate restricţiile impuse. Nu trebuie să uităm că focarul la mistreţ se poate declara închis abia după doi ani de la ultimul caz, astfel că măsurile de siguranţă trebuie menţinute”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
Focarele de pestă porcină africană la porcul domestic au apărut la Pomârla la jumătatea lunii februarie. Primul caz a apărut la doi porci, un vier şi o scroafă gestantă, aflaţi în gospodăria cantonului silvic pe care Liceul Teoretic „Anastasie Başotă” îl deţine în apropiere de localitatea Pomârla, la aproape 700 de metri de prima gospodărie din sat. Ulterior, alte două cazuri s-au înregistrat în gospodăria îngrijitorului de la canton, situată la 400 de metri de sat, unde, serologic, s-a pus în evidenţă prezenţa virusului la porcii pe care îi deţinea. Toţi cei patru porci au fost asomaţi şi incineraţi. În cele două gospodării s-au făcut câte trei dezinfecţii pentru a se elimina riscul ca virusul să supravieţuiască acolo. Restricţiile impuse de focarele de pestă porcină au fost ridicate pe 27 martie.
Îmbucurător este şi faptul că în ultimele zile nu au mai fost cazuri de mortalitate la mistreţ din cauza pestei porcine africane. Astfel, în judeţ, de la declanşarea crizei, pesta porcină africană a răpus 32 de mistreţi, dintre aceştia patru au fost vânaţi, iar 28 au fost găsiţi morţi. Trei mistreţi purtători ai virusului au murit pe fondul de vânătoare Suharău, 24 pe cel de la Ibăneşti şi unul la Cordăreni. Cei patru porci purtători ai virusului au fost vânaţi în pădurea de la Ibăneşti-Pomârla.