O bătrână de 81 de ani din Copălău a venit singură la spital din cauza singurătăţii care o apăsa acasă.
Femeia, foarte dezorientată, a fost adusă la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de către un bărbat care a luat-o cu maşina la ocazie de pe marginea drumului. Bărbatului i s-a făcut milă de bătrână şi a luat-o cu maşina, aducând-o pâna la Urgenţe, unde le-a spus cadrelor medicale că femeia dorea să vină la spital.
Chestionată, însă, de cadrele medicale, bătrâna le-a spus că ar vrea să ajungă acasă, ceea ce a trezit suspiciuni asistentului social din Urgenţe. A spus că are doar o soră, de care nu mai ştie nimic. Asistentul social a încercat să discute mai mult cu bătrâna, însă aceasta era dezorientată şi părea extrem de neajutorată şi obosită, motiv pentru care a fost preluată de cadrele medicale şi supusă mai multor analize şi investigaţii.
În ciuda vârstei înaintate, şi a mai multor afecţiuni cronice, starea femeii era una bună din punct de vedere medical, astfel că internarea ei era sub semnul întrebării. Cu toate acestea, femeia va fi ţinută la Urgenţe până când starea ei va putea permite transportul înapoi la domiciliu. „Având în vedere că este vorba despre un pacient cu o condiţie fragilă şi expus la mai multe riscuri, ne interesează în primul rând să o ştim în siguranţă şi după ce pleacă din serviciul nostru, motiv pentru care vom căuta cea mai bună soluţie şi vom lua legătura şi cu reprezentanţii comunităţii locale. Vorbim de un vârstnic singur, vulnerabil, în situaţie de risc şi fără suport familial”, a precizat Raluca Sorlescu, asistent social principal în cadrul UPU-SMURD.
Cadrele medicale se confruntă tot mai des cu astfel de situaţii de persoane vârstnice fără rude şi care ajung la spital din cauza singurătăţii sau de teama de a nu fi singure în ultimile clipe de viaţă. „La un moment dat și vârstnicii ajung să aibă nevoie de aceeași atenție ca și copiii, de la satisfacerea nevoilor de bază până la afecțiune. Fenomenul vârstnicului abandonat în spital este cunoscut de noi. Ei apelează la varianta spitalului, unde pot schimba o vorbă, nu neapărat au un motiv medical pentru că afecțiunile lor sunt cronice, dar ideea de a fi cu cineva îi ajută”, a mai spus Raluca Sorlescu.