În încercarea de a preveni tragediile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a declanşat o nouă campanie de informare şi conştientizare a botoşănenilor asupra pericolelor cărora le pot cădea victime copiii. Plecând de la o statistică oferită de specialiştii Secţiei de pediatrie Botoşani, care arăta că în fiecare an circa 1.500 de copii au nevoie de îngrijiri medicale din cauza accidentelor casnice, reprezentanţii ISU au declanşat campania „Un cămin sigur pentru copilul tău”, încercând să-i responsabilizeze pe părinţi. Astfel, prin intermediul unor întâlniri cu botoşănenii, cei de la ISU vor încerca să le arate oamenilor care sunt pericolele concrete la care sunt expuşi copiii din cauza neglijenţei, dar şi măsurile pe care le pot lua adulţii pentru a evita accidentele. „O analiză făcută pe toate aceste cazuri a arătat că aceste accidente s-au produs pe fondul neglijenţei şi că acestea puteau fi prevenite prin respectarea unor reguli simple, la îndemâna oricui. Sunt 10 sfaturi pe care le vom da botoşănenilor şi am stabilit ca aceste întâlniri să aibă loc în fiecare zi de 10 a fiecărei luni”, a spus colonelul Mihail Cristian Amarandei, şeful ISU Botoşani.
Campania, care este unică la nivel naţional, s-a bucurat de sprijinul unei botoşănence stabilită la Bucureşti, Alina Constantin, care s-a oferit să realizeze broşura cu cele 10 sfaturi, dar şi cu susţinerea celor de la „Fundaţia pentru SMURD”, care au venit cu fondurile necesare. Pentru a avea un impact imediat, broşura a fost realizată sub forma unei case şi cuprinde informaţii pe înţelesul tuturor. Prima acţiune va fi organizată la Dorohoi şi asta pentru că cei de la ISU au decis ca primele localităţi vizitate în cadrul campaniei să fie cele în care s-au petrecut tragedii în urma cărora şi-au pierdut viaţa copii, ca urmare a accidentelor casnice, exemplele fiind încă vii în memoria comunităţii.
Cei de la ISU vor să atragă în campanie inclusiv cadre medicale, care să le ofere oamenilor sfaturi practice despre modul în care pot interveni în cazul unor accidente casnice. În plus, în acţiunile desfăşurate în localităţi, reprezentanţii ISU vor apela şi la sprijinul voluntarilor din cadrul programului naţional „Salvator din pasiune”. „Vrem să mergem inclusiv prin casele oamenilor să le arătăm direct care sunt pericolele, care pot fi urmările şi cum îi pot feri pe copii de aceste pericole. Asta pentru că viaţa trebuie să fie mai presus de orice. În plus, pierderea vieţii unui copil reprezintă o dramă pentru orice părinte”, a adăugat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU, cea care s-a implicat în mod direct în concretizarea campaniei. Astfel, sfaturile oferite vor pleca de la situaţii şi exemple concrete, ideea avansată fiind cea potrivit căreia e mai eficient să iei măsuri decât părinţii să repete la nesfârşit replici de genul „Nu pune mâna!”, „Nu duce la gură!”, „Nu te urca!”.