spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTProfesorul universitar doctor Dan Brânzei, omagiat la Botoşani (video)

Profesorul universitar doctor Dan Brânzei, omagiat la Botoşani (video)

Matematicieni de renume din ţară şi din Botoşani l-au omagiat astăzi pe profesorul universitar Dan Brânzei, în cadrul unui simpozion naţional care a urmat deschiderii Concursului Interjudeţean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”. Renumitul matematician şi om de litere a fost omagiat la şapte ani de la plecarea în eternitate.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Momentul deschiderii ne oferă ocazia să comemorăm și să rememorăm cu pioșenie spiritul celui care a fost inima și creierul concursului <Dimitrie Pompeiu>, din postura de președinte în perioada 2001-2011. Dedicăm această ediție împlinirii a șapte ani de la trecerea în neființă a regretatului matematician Dan Brânzei, geometru de renume și profesor la Facultatea de Matematică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași.

Pentru cei mai tineri, care nu au avut bucuria să-l cunoască, îi reconstituim portretul printr-un scurt extras din cartea apărută la Editura Paralela 45, Har de dascăl și matematician, de Alexandru Negrescu:

,,.. pătruns în lumea cifrelor pe poarta geometriei, deținând toiagul de narator, a reușit să îmbrace abstractul cu haina atractivului, însuflețind zâmbete pe chipurile tuturor celor care îl ascultau. Dragostea față de copii și calitățile sale matematice s-au împletit perfect în redactarea de articole și probleme, ce aveau ca scop prezentarea laturii jucăușe a matematicii, intrând în sfera geometriei transdisciplinare. Personalitatea complexă a domnului profesor și întinsa suprafață culturală ce o domina sunt reflectate de poeziile și de prefețele pe care le-a scris, precum și de grațioasele cuvântări pe care le-a adresat de-a lungul anilor.,,

Pentru noi, cei care l-am cunoscut, este cert că va locui în sufletele noastre prin imaginile frumoase care ni s-au întipărit și pe care a știut să ni le ofere.

Cunoscând sau nu celebrele versuri <Să-nveți din tot ce piere cum să trăiești în veci>, Dan Brânzei a avut darul să ofere celor din jur ocazii de frumoasă aducere aminte, fapt pentru care l-am admirat și iubit fiecare dintre noi și prin care și-a prelungit existența, așa cum numai oamenii deosebiți pot să o facă”, a declarat profesorul Daniela Trişcă Vicol, inspector şcolar de matematică.

Cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria celui care „ a ars şi s-a stins ca o flacără”.

Conferințele plenare au debutat cu expunerea „Dan Brânzei: viața, cărțile și problemele” susţinută de asist. univ. dr. Alexandru Negrescu (Universitatea Politehnica din București). Au urmat conferinţele „Prietenul meu și al geometriei, Dan Brânzei”, susținută de Radu Gologan (Universitatea Politehnica din București), și „Algebra vectorială în lucrările lui Dan Brânzei”, susținută de Doru Ștefănescu (Universitatea din București). De asemenea, au vorbit cu emoţie şi respect despre cel care a reuşit ca nimeni altul să-i reunească pe profesorii de matematică, dar şi să-i îndrume pe mulţi tineri pe calea performanţei, Artur Bălăucă (Filiala Botoșani a SSMR), Ioan Ciobanașu, preşedintele Filialei Botoşani a SSMR, Mihai Gavriluț (Filiala Roman a SSMR) și Alexandru Funduianu (Școala 8 Botoșani).

Profesorul universitar doctor Dan Brânzei s-a născut la data de 21 martie 1942 în Iași, fiind singurul copil al psihiatrului de talie internațională Petre Brânzei (1916–1985). Ca elev, a absolvit Liceul Internat ”Costache Negruzzi” din Iași, în anul 1959, profesor de matematică fiindu-i celebrul Nicolae Colibaba. A urmat, apoi, cursurile Facultății de Matematică a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, între anii 1959 și 1964, avându-i colegi pe matematicienii Viorel Barbu, Octavian Nanu, Mirela Ștefănescu, Vasile Oproiu, Mihai Haivas, I. V. Maftei. Această generație de absolvenți reprezintă a patra generație de aur a oamenilor de știință români.
La absolvirea facultății a fost încadrat ca preparator în cadrul acesteia. În paralel cu activitatea matematică și-a exploatat pasiunea pentru natură, fiind alpinist, dar și salvamar.
Pe 7 iunie 1976şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul „Structuri de varietăți diferențiabile generalizate”, avându-l conducător pe profesorul Gheorghe Gheorghiev. Contribuțiile originale ale profesorului Dan Brânzei au condus la îmbunătățirea teoriei algebrice a grudurilor introduse de remarcabilul geometru, profesorul V. V. Vagner. Matematicianul german, Heinrich Guggenheimer, a realizat o recenzie elogioasă la adresa cărții Planul și spațiul euclidian, publicată în anul 1986 la Editura Academiei Române, subliniind complexitatea temei asupra tetraedrului în spațiul euclidian, precum și contribuțiile originale la aceasta. Pe data de 25 februarie 1992, i-a fost conferită poziția de profesor universitar în cadrul Facultații ieșene. Împreună cu academicianul Radu Miron a publicat în anul 1995 la Editura World Scientific, Singapore, lucrarea „Backgrounds of Arithmetic and Geometry. An introduction”, versiunea în limba engleză a cărții „Fundamentele aritmeticii și geometriei”.
Ca dascăl, a predat cursuri și a ținut seminarii de Fundamentele matematicii, Geometrie proiectivă, Geometrie sintetică, Geometrie neeuclidiană, Măsuri în geometrie, Metodica predării matematicii.
A participat la numeroase conferințe naționale, a prezentat diverse comunicări la sesiuni științifice, a condus lucrări de licență și de disertație, a fost membru în comisii de doctorat, precum și președintele a numeroase concursuri de ocupare a posturilor în învățământ și a examenelor de definitivat. De asemenea, a fost profesor invitat la Universitățile din Salonic, Atena, Amaliada (1999), Vancouver (2002). A fost membru în colectivele de redacție ale revistelor: Gazeta Matematică, Revista Matematică din Timişoara, Recreaţii Matematice – Iaşi, Să înţelegem Matematica – Bacău, Arhimede – Bucureşti. A îndeplinit funcția de Președinte al Filialei Iași a S.S.M.R.
„Mergând pe principiul că tinerii sunt cea mai valoroasă resursă a țării noastre, profesorul Dan Brânzei a îmbinat în chip armonios cercetarea științifică cu activitatea didactică și cu cea de modernizare a educației matematice. Numeroasele cărți de matematică scrise de-a lungul anilor, mulțimea concursurilor de matematică pe care le-a prezidat și sumedenia de zâmbete pe care le-a oferit i-au adus titulatura de cel mai iubit dintre profesorii matematicii românești”, arată Alexandru Negrescu, în cartea „Dan Brânzei – Har de dascăl şi matematician”.

 

dav
bty
Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0.6 ° C
-0.4 °
-1.7 °
80 %
0.5kmh
84 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...