duminică, ianuarie 5, 2025
AcasăLocal BTTârgul meşterilor populari, deschis pe Pietonalul Unirii (video)

Târgul meşterilor populari, deschis pe Pietonalul Unirii (video)

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Consiliul Judeţean, Primăria Botoşani  şi Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, organizează cea de a XIII-a ediţie a Târgului meşterilor populari.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


La deschiderea târgului care a avut loc astăzi au participat Dorin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cornelia Ciobanu, Directorul CJCPCT şi Margareta Mihalache. referent etnograf, alături de meşteri populari din Botoşani şi din ţară.

Cornelia Ciobanu le-a mulţumit meşterilor, conducerii CJ pentru sprijin şi colegilor din instituţie care s-au ocupat de organizarea târgului. „Să dea Dumnezeu să avem vreme bună, dumneavoastră să vă expuneţi produsele frumoase şi să vă felicit pentru că le păstraţi, le daţi mai departe şi conservaţi ceea ce străbunii şi moşii noştri ne-au lăsat. Dumnezeu să vă dea sănătate”, a mai spus Cornelia Ciobanu.

Dorin Birta i-a felicitat pe meşterii populari şi şi-a exprimat speranţa ca prezenţa lor la Botoşani să fie din ce în ce mai vizibilă. „Atât în judeţ, cât şi la nivel naţional, începeţi să fiţi din ce în ce mai puţini şi dacă noi, autorităţile locale, nu vom fi alături de dumneavoastră să vă sprijinim ori de câte ori aveţi nevoie şi să vă acordăm facilităţi pentru a duce mai departe aceste tradiţii, riscăm să ne pierdem identitatea ca popor, lucru care cred că nu se va întâmpla, dar trebuie să ne unim eforturile pentru a duce mai departe aceste frumuseţi pe care străbunii noştri le-au lăsat”, a declarat vicepreşedintele CJ. Oficialul le-a urat meşterilor să aibă putere şi sănătate pentru a transmite copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor aceste frumoase tradiţii.

Margareta Mihalache a arătat că meşterii populari sunt un lucru rar, un lucru de preţ. „Sunteţi apărători ai vechii scări a valorilor româneşti. Sunteţi cei care vă raportaţi la spiritualitatea românească, când spun spiritualitatea românească, mă gândesc că orice lucru pe care-l lucraţi manual cuprinde în sine acele trimiteri magico religioase, acele dimensiuni de autenticitate, de unicitate. În clipa de faţă, când societatea trece printr-o degringoladă, noi propriu zis trecem printr-o pierdere a sinelui, existenţa dumneavoastră mai poate împiedica prăbuşirea noastră, prăbuşirea identităţii noastre. În momentul în care cineva din lumea aceasta ar dori să reconstituie structura poporului român, nu ar reuşi decât să se oprească şi să reconstruiască cultura populară. Fără această cultură populară, eu nu cred că ne vom mai putea reface ca naţiune, ca identitate, ca popor”, a spus, printre altele, Margareta Mihalache.

Ea a evidenţiat modestia, tehnicitatea, ingeniozitatea şi enciclopedismul meşterilor populari şi le-a transmis acestora să rămână alături de valorile autentice ale poporului român.

Meşterii populari au primit diplome din partea organizatorilor târgului. Aceştia îi aşteaptă până duminică pe botoşăneni pentru a le admira rodul strădaniei lor în a păstra tot ce are mai de preţ acest popor. Vase, scoarţe, ştergare, cămăşi populare, costume populare, icoane pictate pe lemn şi sticlă, măşti, figurine, opinci, împletituri, obiecte sculptate în lemn, ouă încondeiate, brăţări, curele din piele, tablouri – sunt câteva dintre exponatele de artă populară care au transformat Pietonalul Unirii într-un loc mirific, încărcat de emoţie şi spiritualitate.

bty
bdr
bty
bty
bty
bty
bty
bdr
bty
bty
bty
bdr
bdr
bdr
bty
bdr
bty
bty
bty
bdr
bty
bty
bty
bdr
bty
bty
bty
bty
bty
bty
Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
-2.3 ° C
-2.3 °
-2.4 °
58 %
2.2kmh
100 %
Dum
2 °
lun
9 °
mar
10 °
mie
12 °
joi
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când l-au prins în flagrant, acolo a rămas.

EDITORIAL

Nu știu cine anume se ocupă de promovarea imaginii premierului Marcel Ciolacu, dar mă îngrijorează direcția spre care tinde această promovare și modul în...

EPIGRAMA ZILEI

Veni-va ziua când vom fi Mai buni, mai veseli și mai tineri Și acea zi se va numi Cu siguranță … vineri!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...