Gregoriana Tudoran, candidatul independent susținut asociațiile civice din Moldova, a ajuns ieri la Botoșani pentru a se întâlni cu alegătorii, cărora le-a pus în față alternativa la actualele partide politice.
În jurul prânzului a ajuns în municipiu, venind dinspre Iași, prin Târgu Frumos, luând astfel contact cu unul dintre cele mai proaste drumuri din țară, DN 28B. „La Botoşani este o situaţie tragică, vorbim de o izolare a judeţului Botoşani de restul judeţelor din Moldova şi chiar vorbeam mai devreme cu o parte din susţinătorii mei, care se plângeau despre faptul că nu au niciun fel de drumuri de calitate, pe care să poată parcurge distanţele rapid, nici măcar un drum expres, dar nici perspectiva construirii acestora cu finanţare europeană în viitorul apropiat”, a declarat Gregoriana Tudoran, care a demonstrat că este la curent cu problemele de infrastructură cu care se confruntă judeţul Botoşani, precum anularea licitaţiei pe drumul strategic din sudul judeţului Botoşani sau tergiversarea licitaţiei pentru modernizarea sectorului de drum naţional Târgu Frumos – Botoşani. Ea a remarcat că oamenii sunt „exasperaţi, disperaţi şi nu mai au încredere în proiectele de viitor”.
Ea a remarcat în faţa ruinelor Teatrului „Mihai Eminescu” faptul că şi la Botoşani se poate vorbi de o „proastă administrare şi o proastă gestiune a ceea ce înseamnă lucrări de interes public”. „Ştim foarte bine că foarte multe licitaţii nu sunt organizate în cel mai corect mod, caietele de sarcini nu sunt foarte transparente sau în avantajul oraşului respectiv şi firmele nu sunt obligate să păstreze ritmul şi angajamentul pe care şi-au luat şi de obicei aceste finanţări se pierd”, a declarat candidata.
Gregoriana Tudoran a criticat implicarea târzie a comisarului european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, în problemele privind pasivitatea guvernării PSD în privinţa atracţiei fondurilor europene. „În general, înalţii demnitari români nu au vorbit de necheltuirea fondurilor europene de către autorităţile române, despre neaccesarea acestor fonduri decât de anul trecut când a început precampania electorală. Este adevărat că şi noi cetăţenii şi eu ca membru al societăţii civile, al Asociaţiei «Împreună pentru A8», am fost induşi în eroare de autorităţile române, care ţineau un discurs mincinos, spunând că instituţiile europene refuză să finanţeze proiectele europene, respectiv proiectele de infrastructură ale Moldovei. Abia ajungând la Bruxelles şi vorbind cu comisarii europeni, printre care şi comisarul României, am aflat că Guvernul României nu a accesat aceste fonduri pentru ceea ce înseamnă infrastructura Moldovei”, a declarat Gregoriana Tudoran, care a adăugat că oficialii români dezinformează autorităţile europene afirmând că de fapt Moldova nu vrea autostrăzi. Mai mult, ea a afirmat că împreună cu asociaţiile civile au încercat să obţină sprijin, fără succes, de la europarlamentarii români şi că demersurile pentru autostrăzi în Moldova au fost susţinute mai mult decât europarlamentarii români.
De remarcat că pe tot parcursul discuţiei pe care aceasta a purtat-o cu reprezentanţii presei s-a auzit imnul Uniunii Europene, el fiind pus special de către contracandidaţii politici pentru a bruia conferinţa de presă realizată ad-hoc.