Mortalitatea infantilă ridicată din Botoşani aduce cursuri de educaţie şi pentru cadrele medicale. asistente medicale, moașe și medici, care vor deveni la rândul lor educatori pentru tinerele mămici.
Cadrele medicale vor urma cele patru module de pregătire: “Alăptare”, “Naștere naturală și Naștere medicalizată”, “Nutriție perinatală”, “Fiziologia sarcinii și a perioadei perinatale”, dar și noțiuni de comunicare. Astfel, în perioada aprilie – iunie 2019 Asociația SAMAS desfășoară la Botoșani, în cadrul Spitalului Județean de Urgențe “Mavromati”, cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică a Județului Botoșani, programul de formare medicală continuă SAMAS adresat cadrelor medicale din secțiile de ginecologie și neonatologie, precum și asistenților medicali comunitari, din medicina de familie sau alte specializări perinatale.
Etapa de pregătire și certificare este cea care stă la baza înființării în Botoșani a Școlii Mamei SAMAS. Viitorii părinți din Botoșani vor apela începând cu luna iunie 2019, în cadrul Școlii Mamei SAMAS, la experiența educatorilor perinatali formați și certificați SAMAS, specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Obiectivele Asociației sunt creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.
În cadrul proiectului, 100 de copii din Botoşani vor beneficia gratuit de „cutia bebeluşului”, ce va fi oferită fiecarui nou-născut provenit din familii defavorizate. Cutia bebelușului este patul non-născutului și îi asigură acestuia igiena și siguranța corespunzătoare. De asemenea, aceasta le asigură mamelor tot ceea ce au nevoie pentru a-și îngriji copilul, un motiv în plus pentru ca acestea să meargă la doctor și la cursurile pentru îngrijire și alăptare din cadrul Școlii Mamei SAMAS Botoșani.
În Romania mortalitatea infantilă este în medie de 7,3‰, cea mai mare din Europa. În Botoșani mortalitatea infantilă este 12,9‰. În 2017, în județul Botoșani au fost 87 de nașteri la mame minore, 236 de nașteri de prematuri și peste 1200 de cezariene.
Școala Mamei SAMAS din Botoșani a fost posibilă prin implicareai Kaufland România, companie care susține educația cadrelor medicale și a viitorilor părinți.