O veche şi tradiţională cultură din zona Botoşaniului este pe cale de a fi relansată în forţă. Este vorba de cultura de cânepă, atât pentru ulei (seminţe), cât şi pentru fibre.
Această cultură a primit un impuls prin apariţia la Dorohoi a primei fabrici de prelucrarea cânepei din Regiunea Nord-Est, înfiinţată de avocatul Ioan Sălăvăstru. „Este o afacere de nişă în care am investit aproximativ un milion de euro. Am pornit iniţial cu o investiţie de 500 de mii, dar, treptat a trebuit să creştem finanţare. Banii sunt din fonduri proprii şi din credite, pentru că fiind o afacere de nişă, pe care am vrut să o dezvolt repede, nu m-am orientat spre alte surse de finanţare”, a declarat Ioan Sălăvăstru. Potrivit acestuia, fabrica este una cu o capacitate de producţie mare, putând prelucra până la 10.000 de litri de ulei pe lună şi decortica cinci tone de seminţe. De asemenea, se pot obţine produse secundare, ca făină (10 tone lunar) şi fibre (7-8 tone lunar). „E greu să ieşim cu produsele pe piaţă. Nu mă aşteptam ca să fie atât de scumpe ambalajele, dar până la finalul lunii mai vom fi cu toată gama de produse pe piaţă”, a mai spus Sălăvăstru, care a precizat că prelucrează doar materie primă de la fermierii locali, făcând deja contracte cu aceştia.
Cristian Delibaş, directorul Direcției Județene pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Botoșani, estimează că în acest an vor fi cultivate aproximativ 800 de hectare. „Ne bucurăm că avem investitori în agricultură. Faptul că fermierii vor avea cui să vândă producţia de cânepă este de bun augur şi va duce la o creştere a suprafeţelor cultivate cu această plantă tehnică. În acest an estimăm că vor fi cultivate 800 de hectare, fermierii dornici să planteze cânepă fiind acum în procedurile de autorizare”, a declarat Cristian Delibaş.
Producătorii de cânepă pot obţine peste o mie de kilograme de seminţe la hectar, iar, conform contractului încheiat cu reprezentanţii fabricii din Dorohoi vor primi câte un euro pentru fiecare kilogram livrat.
La sfârşitul săptămânii trecute, când a venit în Botoşani, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vizitat fabrica lui Ioan Sălăvăstru şi s-a declarat încântat de ceea ce a văzut. „Am fost la Dorohoi să văd o unitate de prelucrare a semințelor de cânepă prin extracția la rece a uleiului de cânepă, extrem de valoros și extrem de important. Este extrem de valoros din punct de vedere al calităților pe care îl are uleiul respectiv și important că această cultură are un grad de favorabilitate ridicată în Botoșani și de aici încolo trebuie să acționăm în stimulare producției, a suprafeței, a cultivării”, a declarat Daea, care a anunţat că ia în calcul subvenţionarea culturii de cânepă, pentru încurajarea fermierilor.