Contractul de finanţare a proiectului „Modernizare, extindere, dotare a Unităţii de Primiri Urgenţe” a fost semnat, vineri, în prezenţa directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, Vasile Asandei, ministrului Muncii, Marius Budăi, parlamentarilor PSD, Lucian Trufin, Tamara Ciofu şi Costel Lupaşcu, medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” şi oficiali ai Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, în frunte cu Costică Macaleţi şi Dorin Birta.
Acţiunea, una festivă prin definiţie, a căpătat însă aspecte politice, chiar de campanie electorală, în care politicienii au lăudat, rând pe rând, performanţele guvernării PSD-ALDE. Mai mult, politicienii au fost cei care au avut întâietate la cuvânt, cadrele medicale fiind lăsate la urmă. După finalizarea odelor politice au început cele ale medicilor, care au ridicat în slăvi actul medical de la Botoşani, făcând abstracţie de zicala care face vogă prin Botoşani că „cel mai bun medic este trenul spre Iaşi”. E drept că lucrurile au început să se schimbe odată cu venirea medicilor tineri, dar mult prea încet pentru ca botoşănenii să prefere să se trateze la ei acasă şi să nu mai migreze în centrele universitare.
Paroxismul ridicolului l-a atins chiar directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei, care a declarat: „Spitalul Mavromati este un spital cu care ne mândrim, pentru că el a mai fost finanţat şi în Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi a fost un exemplu de succes şi pentru că am avut, foarte concret, ocazia să văd o colegă de-a noastră, din ADR, care avea o problemă medicală şi care a ales să se trateze la Botoşani. Putea să meargă oriunde în ţară”.
Revenind însă la proiectul finanţat de Uniunea Europeană, trebuie spus că acesta are scopul de a îmbunătăţi calitatea şi eficienţa îngrijirii spitaliceşti de urgenţă. Valoarea proiectului este de 6,775 milioane lei (n.r. – aproximativ 1,5 milioane de euro), 98% din sumă reprezentând-o fonduri europene nerambursabile.
Cu aceşti bani se urmăreşte extinderea, modernizare şi dotarea cu echipamente medicale performante a UPU. Se va construi un corp nou de clădire cu o suprafaţă totală de 324 de metri pătraţi, corpul existent va fi modernizat, reconfigurat şi recompartimentat. De asemenea, se va realiza o copertină de 240 de metri pătraţi la intrarea în UPU. Vor fi alocate fonduri şi pentru achiziţionarea de echipamente medicale performante.
Această modernizare are ca scop creşterea calităţii actului medical şi reducerea timpilor de aşteptare. De toate acestea ar urma să beneficieze în jur de 60.000 de pacienţi, media anuală a botoşănenilor care se prezintă la UPU.