Izvorul Tămăduirii, marea sărbătoare închinată Maicii Domnului, a adunat astăzi la Mănăstirea Zosin peste 1000 de credincioşi. Slujba prilejuită de hramul bisericii a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de stareţi şi preoţi. La slujba oficiată în Altarul de vară al mănăstirii au participat şi oficiali botoşăneni.
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a arătat în cuvântul de învăţătură că, în Săptămâna Luminată, Izvorul Tămăduirii este zi de praznic şi sărbătoare specială pentru Mănăstirea Zosin, adăugând că Biserica doreşte ca omul participant la Dumnezeiasca Liturghie să înţeleagă rostul sărbătorii, să pătrundă în duhul şi adâncimea ei, să se bucure în Domnul şi să-şi îmbogăţească sufletul cu har şi binecuvântare din care să se hrănească până la următoarea Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie la care participă.
ÎPS Teofan a afirmat apoi că Biserica lui Dumnezeu este Izvor al Tămăduirii.
„Foarte multe răni se cer a fi tămăduite. De obicei, şi e bine să recunoaştem acest lucru, noi privim la răul din viaţa altora şi mai puţin, sau chiar deloc, la răul din noi. Un sfânt al bisericii surori sârbe, descria această situaţie folosind imaginea unei cetăţi care este asaltată de duşmani şi comandantul, împăratul cel mai mare al acelei cetăţi, se luptă şi toată oştirea o îndreaptă spre năvălitorii care doresc să intre în cetate, dar nu ia seama la duşmanii cei dinlăuntru, la trădătorii cei dinlăuntru, la duşmanii care poate pe dedesubt, prin galerii subterane au intrat în cetate. Toată atenţia împăratului este orientată spre duşmanii din afară, dar nu-şi dă seama că sunt mult mai periculoşi duşmanii cei dinlăuntru. De obicei, noi vedem răul în alţii, vedem răul în cei care ne conduc, vedem răul uneori în preoţi, vedem răul în duşmanii noştri, vedem răul peste tot în jurul nostru şi nu avem capacitatea să vedem răul din noi. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că niciun rău nu poate să ni-l facă cineva din afară. Singurul rău adevărat este cel care face şi care ne roade înăuntru şi care ne gâtuie şi care ne înlănţuie înlăuntrul nostru. De aceea, omul este chemat să vindece mai întâi rana din sufletul său, şi avem atâtea râni, iar dacă doreşte să vindece şi rana de dincolo de el, trebuie să şi-o asume. Spun sfinţii părinţi că adevăratul creştin, dacă doreşte să alunge răul din lume, trebuie să înceapă cu el însuşi, iar dacă doreşte să alunge şi răul din viaţa altora, să şi-l asume pe acesta, să se vadă pe sine responsabil pentru răul pe care-l fac alţii, cel puţin pentru faptul că nu ne-am rugat îndeajuns pentru cei ce sunt cuprinşi de rău, căci doar răul care este asumat, acela este îndepărtat. Răul care este condamnat în viaţa altora se înmulţeşte în cele din urmă în viaţa noastră şi nici răul din noi nu-l biruim şi răul din viaţa altora nu-l punem la pământ.
În această Sfântă Sărbătoare se cuvine să înţelegem că medicamentul cel mai eficace pentru răul din noi şi pentru răul din lume este Duhul de pocăinţă, care ar trebui să cuprindă întreaga noastră fiinţă.
Dacă duhul de pocăinţă se răspândeşte la mai mulţi, atunci se mântuie şi ţara şi lumea şi întreg neamul omenesc. Iată ceea ce ne trebuie nouă creştinilor, mai presus de toate. E bine să privim în primul rând la răul din noi, din ograda proprie, nu la răul de dincolo de ziduri, iar pocăinţa este apă curăţitoare, medicament împreună cu dumnezeiasca împărtăşanie, care poate să ne aducă multă alinare şi în cele din urmă prea multelor răni care ne cuprind în mod special sufletul. Să ne învrednicească Dumnezeu cu harul pocăinţei. Amin”, a mai spus ÎPS în cuvântul de învăţătură.
În finalul slujbei, zeci de copii au primit Sfânta Împărtăşanie.
ÎPS Teofan a oficiat apoi slujba de sfinţire a apei. Botoşănenii prezenţi la slujbă au luat Agheasma Mică, după care au primit bucate tradiţionale din partea mănăstirii.