„Aparenţele înşeală”, iar această veche vorbă românească pare să aibă pe deplin acoperire în ceea ce se întâmplă în sânul PNL.
Fuziunea dintre PDL şi PNL nu s-a realizat pe deplin încă, în ciuda declaraţiilor tot mai ferme ale preşedintelui Ludovic Orban în sensul că „la ora actuală, nu există decât Partidul Naţional Liberal şi suntem Partidul Naţional Liberal din 2014”.
Fisurile dintre cele două aripi ale partidului s-au văzut mai pregnant la lansarea candidaţilor PNL pentru europarlamentare care a avut loc la Botoşani la sfârşitul săptămânii trecute şi asta în ciuda pozei de „familie fericită” pe care au încercat să o transmită liberalii. Condusă de Costel Şoptică, provenit pe linia descendentă a vechiului PNL, organizaţia locală nu a reuşit să armonizeze într-un tot unitar personalităţi puternice, precum cele ale primarului Cătălin Flutur, fost PDL, sau a lui Cristian Roman, fost Forţa Civică. Dacă de Cătălin Flutur nu se putea face abstracţie, fiind primarul Botoşaniului, Cristian Roman a fost adus şi folosit doar de decor la manifestarea cu activul de partid de la Sindicat. Atât el, cât şi alt reprezentant al fostei Forţe Civice, Mirela Saucă, au „avut interzis” la a vorbi pe scenă liberalilor, deşi ambii au verbul la ei, în schimb au fost preferaţi primari de comunităţi mici, probabil remarcabili prin rezultatele pe care le au la nivel local, dar care nu pot fi catalizatori la nivelul întregului judeţ.
Cătălin Flutur, împăciuitor şi foarte cordial în timpul conferinţei de presă, „s-a dezlănţuit” în timpul manifestării de la Casa Sindicatelor, arătând, într-un mesaj scris distribuit activului de partid, tocmai faptul că armonia nu funcţionează în PNL, că cele două aripi sunt departe de a fi definitivat procesul de fuziune, deşi au trecut cinci ani de la momentul în care aceasta s-a produs. „Rezultatul seamănă leit cu împletiturile bunicii, din copilărie: unul dintr-o parte, următorul din cealaltă, încă unul dintr-o parte şi următorul din cealaltă şi tot aşa, unul pe faţă, unul pe dos, ca să nu se strice modelul… Oare să nu fi reuşit încă pe deplin fuziunea dintre „foştii…” şi „foştii…”? Rămânem „foştii…” pe vecie? Haideţi să devenim totuşi, odată şi odată, „actualii”! Haideţi să spunem, privindu-ne în ochi senin, cu încredere, unii pe alţii: „suntem liberali!”, „suntem fraţi liberali, nu verişori vitregi”, este o parte din mesajul primarului Flutur, care l-a atacat şi pe Costel Şoptică, după ce acesta recunoştea cu seninătate în faţa delegaţilor că se temea că PNL nu va reuşi să umple sala Casei de Cultură a Sindicatelor, care are 700 de locuri. Cătălin Flutur s-a arătat nedumerit că organizaţia municipală a PNL mai are doar 700 de membri, când, înainte de fuziune, cele două partide aveau câte 3.000 de membri fiecare.
Acesta s-a arătat nemulţumit că organizaţia locală nu se mândreşte cu rezultatele sale şi foloseşte în comunicatele de presă exemple pozitive ale primarilor din alte locuri, din alte judeţe. Şi asta după ce la conferinţa de presă, Ludovic Orban, întrebat de ce organizaţia locală nu mizează mai mult pe Cătălin Flutur, acesta fiind de departe cel mai vizibil şi cel mai bine plasat liberal în sondaje,s-a rezumat să răspundă: „Flutur este primarul Botoşaniului, beneficiază de toată susţinerea şi încrederea noastră”.
Şi toate acestea survin la mai puţin de o săptămână de la manifestările PSD, la care au participat printre alţii şi doi primari liberali, unul chiar vicepreşedinte al organizaţiei judeţe PNL, Costel Romanescu (Păltiniş), şi Liviu Hrimiuc (PNL Darabani).