În finalul slujbei de astăzi, de la Biserica „Sfântul Gheorghe”, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a mulţumit preotului paroh Dumitru Mateciuc pentru modul în care a organizat hramul bisericii, pentru ca Sfântul Gheorghe să fie cinstit aşa cum se cuvine. „Să ne ajute Dumnezeu ca aceste sfinte sărbători să le trăim cu bine, cu pace şi cu bucurie Cuvintele Domnului Hristos după Înviere au fost <Pace vouă, bucuraţi-vă, nu vă temeţi!>. Dacă ne-am aşeza sub egida acestor cuvinte, cât de frumoasă ar fi viaţa noastră! Pace, bucurie şi îndrăzneală sfântă, în rugăciune către Dumnezeu – acesta este Paştele, iubiţi credincioşi, sărbătoare care a fost atât de adânc cinstită de creştinii ortodocşi de-a lungul vremii”, a spus ÎPS Teofan. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a amintit apoi cum participau la slujba Învierii deţinuţii din închisori şi cum credincioşii se adunau în noaptea de Înviere la biserici, chiar şi în perioada comunistă.
„Acum noi, în libertate fiind, să nu ne îndepărtăm, iubiţi credincioşi, de aceste zile sfinte pe care să le trăim în toată adâncimea lor. Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu libertate, avem cărţi sfinte, avem tot ceea ce ne trebuie ca taina credinţei să nu fie împiedicată de nimic. Ea este împiedicată de propriile noastre păcate, căci nu ne obligă nimeni să mergem la locuri de pierzanie, să privim la televizor ceea ce nu se cuvine. Avem libertatea să o facem şi pe aceasta, dar avem şi libertatea să nu o facem. Cel mai mare dar, dar şi cel mai greu de asumat în viaţa omului este libertatea căci Dumnezeu doreşte să intre în legătură cu oameni liberi, nu cu sclavi, cu oameni care au posibilitatea să meargă la biserică, sau să nu meargă, cu oameni care au posibilitatea să se roage, sau să nu se roage, cu oameni care au posibilitatea să nască prunci, sau să nu nască. Dumnezeu ţine mult la libertatea noastră şi voieşte să intre în legătură cu noi în duh de slobozire, în duh de libertate, şi mai ales în perioada Sfintelor Paşti.
În această Săptămână Luminată să ne dăruiască Dumnezeu putere ca lumina Învierii să nu se stingă, să ne dăruiască Dumnezeu putere ca în aceste zile să stăm cât mai mult împreună cu cei dragi, acasă, cu bunicii, cu părinţii, cu copiii, la Sfânta Biserică şi cât mai mult împreună cu membrii familiei, căci familia este numită de Sfântul Ioan Gură de Aur biserica de acasă. De ce spune aceasta, pentru că în linişte şi pace, în rugăciune, cu ceva mâncare mai bună, cu prieteni mai mulţi întâlnindu-ne, cu primăvara aceasta care ne împodobeşte şi văzul şi simţul şi toată viaţa, să prindem putere. Spune părintele Stăniloae, Dumnezeu să-l odihnească, că în zile bune să adunăm merinde pentru zile grele. Săptămâna Luminată o putem numi Zile Bune în care putem aduna ceva merinde. Să citim dintr-o carte sfântă, mai deschidem Dumnezeiască Scriptură, mai mergem la o plimbare, mai mergem la o sfântă mănăstire împlinind cele care sunt legate de bucuria vieţii, adică punem în traista sufletului cât mai multe merinde. Că vine luni, după Duminica Tomii, când iarăşi intrăm în zdroaba, în grija, în oboseala şi problemele şi ispitele care ne definesc această viaţă şi, fiind uneori sub greutatea acestor încercări, scoatem ceva din traistă, adică pacea pe care am adunat-o, rugăciunea pe care am pus-o deoparte, citirea din Dumnezeiasca Scriptură care ne-a ajutat mai mult să înţelegem taina vieţii şi aşa ducem mai departe şi greutatea vieţii până când vine iarăşi duminica, iarăşi mergem la Sfânta Liturghie, iarăşi alimentăm sufletul nostru cu merinde binecuvântate pe care de-a lungul anului le consumăm în mod special, atunci când se abat asupra noastră încercări de un fel sau altul. Dumnezeu, aşadar, să ne binecuvinteze cu al Său dar şi cu a Sa iubire de oameni! Hristos a Înviat!”, a mai afirmat ÎPS Teofan.
După ce le-a vorbit botoşănenilor prezenţi la slujbă, Mitropolitul Moldovei a cântat alături de aceştia Hristos a înviat. Totodată, acesta i-a felicitat pe profesorii care, alături de Laurenţiu Palade, inspector şcolar, care au dat răspunsurile la strană, arătând că au cântat foarte frumos.