Astăzi, în a doua zi de Paște, este cinstit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă.
„Cinstirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este motiv de sărbătoare și bucurie. Dar, din rațiuni liturgice, atunci când sărbătoarea Sfântului Gheorghe se întâmplă să cadă în săptămâna Sfintelor Pătimiri, slujba acesteia se mută imediat după Înviere. Nu este așadar vorba de o modificare a datei sărbătorii, ci doar de mutarea slujbei acesteia în contextul liturgic din acest an”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
Astfel, în lunea din Săptămâna Luminată vor avea loc două slujbe, Vecernia Sfântului Gheorghe și “A doua Înviere”, slujba care presupune citirea Evangheliei în 12 limbi.
Marele Mucenic Gheorghe a trăit în vremea împăratului Diocleţian, care a domnit între anii 248-305. Împăratul a fost credincios zeilor păgâni şi i-a persecutat pe creştini.
Sfântul Gheorghe făcea parte dintr-o familie de creştini. Avea o înfăţişare frumoasă, era unul din cei mai viteji ostaşi şi s-a remarcat în războaie. Diocleţian l-a avansat foarte repede şi l-a numit comandantul gărzii imperiale. În această poziţie l-a găsit decretul lui Diocleţian, care deja se extinsese asupra tuturor cetăţenilor romani, care erau obligaţi să jertfească o dată pe lună zeilor păgâni, în pieţele publice. Şi atunci s-au descoperit foarte mulţi creştini care au avut de suferit. Sfântul Gheorghe s-a hotărât atunci să-şi mărturisească credinţa lui faţă de Dumnezeu şi faţă de Hristos înaintea împăratului şi a Senatului.
Cultul Sfântului Gheorghe s-a răspândit foarte mult, odată cu imaginea sa de cavaler care a răpus un balaur. În Evul Mediu, Sfântul Gheorghe a devenit protectorul cavalerilor şi, în mod special, al cruciaţilor.
Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi, fiind ocrotitorul Moldovei, dar şi patronul Angliei, Georgiei şi al Moscovei. Numeroase biserici şi comunităţi îl au drept protector pe Sfântul Gheorghe.
Botoşănenii sunt aşteptaţi astăzi la Biserica „Sfântul Gheorghe” unde va fi oficiată slujba în cinstea ocrotitorului municipiului Botoşani. Potrivit tradiţiei, în finalul slujbei, botoşănenii vor primi din partea municipalităţii sarmale, cozonac şi vin.