Apropierea alegerilor europarlamentare îl fac pe ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, să promită marea cu sare, în ceea ce priveşte returnarea taxelor auto, deşi procedura este una foarte greoaie şi nici banii nu au fost viraţi către administraţiile financiare.
Teodorovici a anunţat recent devansarea termenului până la care se va face rambursarea taxei auto către cei care nu au primit încă aceste sume, pentru sfârşitul lunii mai. Potrivit ministrului, deciziile de impunere trebuie finalizate de către toate administraţiile fiscale judeţene până la sfârşitul lunii în curs, în caz contrar şefii acestor instituţii îşi vor pierde funcţiile. „Am spus foarte clar că, până la final de aprilie, toate deciziile de impunere care mai sunt încă de emis de către ANAF trebuie să se emită. Dacă nu se emit aceste decizii, acele persoane în acele zone pleacă din funcţie. Oricine ar fi, pleacă din funcţie… Acesta este primul pas. Al doilea pas este simplificarea modului în care trebuie să plătim omului acea sumă. Din păcate, astăzi, este o întreagă birocraţie pe acest subiect şi, la fel, am spus clar: ANAF-ul trebuie să se dea peste cap, eu am să sprijin datul peste cap de mai multe ori, dacă este cazul, până la final de mai să se plătească sumele aferente acestei taxe. Adică suntem acum în aprilie, cât mai este până la final, iar până la final de mai trebuie să găsească orice fel de soluţie”, a declarat Teodorovici.
Situaţia nu este deloc aşa de roză cum o prezintă ministrul Finanţelor. La Botoşani, de exemplu, toate cele 11.000 decizii de restituire a taxelor auto sunt emise, reprezentanţii Fiscului aşteptând doar alocarea fondurilor pentru a le putea pune în plată. Din noiembrie anul trecut, când s-au sistat plăţile, şi până în prezent nu s-a mai restituit nici măcar un leu.
„Ministrul ăsta e gură bogată. Vorbeşte multe şi face puţine. M-am săturat şi eu şi cei de la ANAF de câte ori am venit să întreb când ni se restituie banii. Nu am o sumă mare de luat, dar aşa cum atunci când mi-am înmatriculat maşina am trebuit să o plătesc imediat, aşa şi statul ar fi trebuit să o restituie după ce justiţia europeană a decis că ne-a jecmănit”, a declarat un contribuabil nervos că nu şi-a primit încă banii de pe taxa auto.
Ministrul a afirmat că sumele aferente taxelor auto achitate trebuie restituite indiferent dacă respectivii contribuabili au sau nu în prezent datorii către stat, această verificare urmând să se facă ulterior, numai că administraţiile din teritoriu ale ANAF nu au trimis cadrul legal să se renunţe la această procedură.
În prezent, în momentul în care se primesc banii, salariaţii Fiscului trebuie să verifice dacă persoanele respective nu au datorii către stat. Dacă acestea figurează cu datorii, sumele se compensează, iar diferenţele, dacă există, se pun în plată. Numai că această procedură este una de durată şi, în cazul judeţului Botoşani, de exemplu, verificarea celor aproximativ 11.000 de decizii care sunt neplătite ar dura mai mult decât o lună aşa cum afirma ministrul Finanţelor.