Carnea de miel, la mare căutare în această perioadă, se găseşte din ce în ce mai greu şi în Botoşani, chiar dacă suntem un judeţ recunoscut prin numărul mare de oi pe care le cresc fermierii.
Amenzi date de Poliţia Locală
Anii trecuţi, Piaţa Centrală era principalul loc din care botoşănenii îşi puteau cumpăra carnea de miel. Se cumpăra din boxele specializate, dar şi din sectorul lactate, unde, pe lângă urdă, caş şi lapte, erai îmbiat să cumpere şi tradiţionalul miel. Acesta era ţinut în pungi sub tarabe, iar dacă te arătai interesat imediat puteai ajunge la un acord cu producătorul.
Acum situaţia s-a schimbat radical, deoarece reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au solicitat sprijinul Poliţiei Locale pentru a combate comerţul în condiţii improprii cu carne de miel. Astfel s-au constituit echipe civile care au patrulat prin piaţă şi chiar au amendat doi producători care au încercat să comercializeze carnea de miel în condiţii improprii. „Acţiunile noastre au fost mai mult de prevenţie, dar am fost nevoiţi şi să aplicăm două amenzi de câte 500 de lei”, a declarat Ioan Onuţu, şeful Poliţiei Locale.
Cinci abatoare autorizate să sacrifice miei
„În judeţul Botoşani, sacrificarea mieilor se face în cele cinci abatoare autorizate sanitar-veterinar, iar în pieţele agro-alimentare se asigură permanent supravegherea sanitar-veterinară privind desfacerea carcaselor de miel”, a declarat Ovidiu Airimiţoaie, directorul adjunct al DSVSA Botoşani. Oficialul DSVSA avertizează consumatorii să-şi facă toate cumpărăturile „din unităţile autorizate sanitar-veterinar”, pentru a nu-şi pune în pericol sănătatea.
Clienţi „agăţaţi” de pe scările halei
În aceste condiţii, mulţi dintre oieri, în special cei din apropierea Botoşaniului, stau pe scările halei şi îi interpelează pe doritori de carne de miel, pentru a merge apoi cu ei la stână în vederea sacrificării mieilor sau să meargă la maşini unde au carcasele de miel pregătite deja. În acest caz, preţul unui kilogram de carne de miel oscilează între 21 şi 23 de lei. Aceştia preferă să vândă mielul întreg, astfel că un miel ajunge să coste între 150-160 de lei, cei de şapte kilograme şi până la 300 de lei miei mai mari, care pot fi şi de 12-13 kilograme.
Două boxe în Piaţa Mare
În piaţă sunt două boxe autorizate care vând carne de miel. La una se găseşte preponderent carne de oaie, iar preţurile pornesc de la 15 lei, în timp ce la cealaltă, unde se vând şi miei, preţul porneşte de la 23 de lei. De specificat că mieii se vând întregi, cu tot cu cap, iar greutatea lor variază între şapte şi 13 kilograme.
Liste de aşteptare de 2-3 luni la oieri
O altă variantă este cea a contactării marilor crescători de oi din judeţ, dar aceştia, în general, nu mai au miei de vânzare, listele de comenzi fiind definitivate de acum o lună sau chiar două. „Acum e târziu să cumperi miel. Noi am deschis lista de comenzi de cum au început fătările. Mai sună câte un prieten întârziat, pentru care trebuie să vorbesc cu cei care mai au miei, dar e foarte greu acum”, a declarat unul dintre cei mai importanţi crescători de oi din Botoşani, Victor Arăpaşu. Acesta a vândut miei cu 20 de lei kilogramul.
Preţuri mai mari în hipermarketuri
Carne de miel se poate cumpăra şi din hipermarketuri, însă la preţuri mult mai ridicate. Aici, se vând jumătăţi de miei. Partea superioară, care cuprinde şi capul se vinde, de regulă, începând de la 28 de lei kilogramul, în timp ce partea inferioară este mai scumpă, preţul sărind de 30 de lei pe kilogram.