Alerta de pe Prut de marţi a fost una falsă. În jurul prânzului, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani au primit rezultatul de la porcul mistreţ adus de apele Prutului în apropierea localităţii Sadoveni din comuna Manoleasa. „Din fericire rezultatele sunt negative. De altfel, am fost informaţii şi de reprezentanţii instituţiilor din Moldova că şi ei au găsit un porc rănit în zonă. Acolo s-au efectuat în această perioadă vânători şi este posibil ca animalul să fi fost rănit şi apoi să fi murit în apele Prutului, care l-au adus la noi”, a declarat Ovidiu Airimiţoaie, directorul adjunct al DSVSA Botoşani.
Astfel, ultimii mistreţi morţi din cauza pestei rămân cei de la sfârşitul săptămânii trecute, din focarul de la Pomârla-Ibăneşti. „Din cele patru probe recoltate sâmbătă şi trimise la laborator, astăzi (n.r. – marţi a venit rezultatul, două sunt negative şi două pozitive”, a mai declarat Airimiţoaie.
De la începutul anului, au fost descoperiţi 38 de mistreţi morţi, dintre aceştia 25 au fost răpuşi de pestă. De asemenea, în aceeaşi perioadă au fost vânaţi 439 de mistreţi, patru dintre aceştia fiind purtători de pestă. Pe lângă aceste cazuri, alţi doi mistreţi au fost ucişi de pestă pe malul stâng al Prutului, în Ucraina, dar zona de protecţie şi supraveghere a cuprins şi teritoriu românesc.
La porcul domestic au fost două focare de pestă porcină în comuna Pomârla. Primul la cantonul silvic al liceului din localitate, unde au fost doi porci, iar al doilea în gospodăria îngrijitorului de la canton, unde, de asemenea, erau crescuţi doi porci. Aceştia au fost sacrificaţi, gospodăriile dezinfectate, iar în acest moment au fost introduşi porci santinelă. Dacă până pe 18 mai aceşti porci nu se vor îmbolnăvi de pestă, atunci focarele vor fi închise. Trebuie precizat că porcii sunt sănătoşi după primele 20 de zile, cât este perioada de incubaţie a virusului pestei porcine.