Consilierii judeţeni au votat la foc automat şi în unanimitate majorarea salariilor funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din cadrul Consiliului Judeţean (CJ).
Singurul care a ţinut să facă „o discuţie” pe marginea acestei teme a fost liderul grupului consilierilor liberali, Gheorghe Sorescu. Acesta a atenţionat că majorarea salariilor presupune şi o eficientizare a muncii, mai ales a celor implicaţi pe programele de dezvoltare ale judeţului. „Eu aş avea de făcut o propunere… Promovarea performanţei profesională ar trebui să fie în primul rând şi să avem şi nişte criterii de performanţă… Nu era obligatoriu să se majoreze salariile, pentru că era obligatoriu să avem minimum ori toate salariile sunt, dacă ne uităm în anexe, la toate instituţiile la care au fost prezentate, ele sunt undeva… Am avut discuţii şi cu partea juridică şi am înţeles că nu era o condiţionalitate, deci este o posibilitate, am înţeles lucrul acesta. Salariile trebuie majorate, dar rugămintea ar fi să se aibă în vedere promovarea performanţei profesionale”, a declarat Gheorghe Sorescu, solicitând şi cuantificarea performanţei.
Votul a fost unul formal, astfel că angajaţii CJ şi cei din direcţiile subordonate, de la 1 mai, vor primi o majorare salarială cu aproape 10%, şi asta deşi au cele mai mari salarii bugetare din judeţ. Ei vor primi în plus între câteva sute de lei şi o mie de lei. „Am majorat salariile conform legii, aplicând coeficientul majorării salariului minim de la 1.900 la 2.080. Nu puteam sări mărirea că este un drept al salariaţilor conform legii. Nu vreau să nu le dau un drept pe care-l au”, a motivat Costică Macaleţi, majorările de salarii, admiţând că acestea sunt „la un nivel superior”.
Salariul de bază al secretarului judeţului va fi de 14.248 lei, asta în condiţiile în care în luna martie salariul de bază era de 13.015 lei. La aceşti bani se adaugă un spor de 10% şi o indemnizaţie de hrană de 316 lei. Salarii frumoase vor avea şi ceilalţi angajaţi din conducerea instituţiei. Astfel, arhitectul şef al judeţului va avea o leafă de bază, de 13.874 lei faţă de 12.673 lei cât avea în martie, iar directorul executiv va avea un salariu de bază de 13.666 lei faţă de 12.483 lei în martie, în timp ce salariile şefilor de servicii vor creşte cu aproximativ o mie de lei, de la 10.659 lei la 11.669 lei.
Cel mai bine plătiţi funcţionari din CJ sunt auditorii superiori, a căror leafă va creşte cu sume cuprinse între 700 şi 900 de lei, urmând a fi între 8.112 lei şi 10.104 lei. Auditorilor superiori le urmează la mică distanţă consilierii, consilierii juridici, experţii şi inspectorii superiori vor avea salarii cuprinse între 7.343 lei şi 9.146 lei. Cel mai mic salariu al unui consilier debutant este de 3.786 lei, iar cel al unui referent de specialitate debutant este de 3.932 lei.
Majoritatea salariilor de bază din CJ depăşesc 5.000 de lei, la care se adaugă sporurile de 10% şi indemnizaţia de hrană. De asemenea, personalul care are atribuţii de control va avea un spor de 10%, iar cel care lucrează cu fonduri europene de 50%.
Salarii frumoase au şi angajaţii contractuali. Astfel, consilierii din cabinetul preşedintelui CJ au lefuri cuprinse între 6.552 de lei şi 8.162 de lei. Şi ei beneficiază de sporuri de 10%.
Lefuri deloc de neglijat o au şi celelalte categorii de angajaţi din cadrul CJ. Astfel, salariile şoferilor sunt cuprinse între 3.516 lei şi 4.380 de lei, iar cele ale îngrijitorilor şi portarilor variază între 2.684 lei şi 3.345 de lei. Şi aceştia primesc sporuri de 10% şi indemnizaţie de hrană de 316 lei.