Licitaţie fantomă la Primăria Cândeşti din judeţul Botoşani.
În urmă cu o săptămână, pe site-ul de achiziţii publice, http://sicap-prod.e-licitatie.ro (n.r. – fostul SEAP), angajaţii Primăriei Cândeşti au postat un „anunţ publicitate” prin care se face cunoscută intenţia de a cumpăra „servicii de publicitate” în valoare de 9.327 de lei. Numai că data licitaţiei sau până la care se acceptă oferte pentru cumpărarea directă nu este specificată. De asemenea, nu sunt specificate nici „condiţiile” necesare pe care ar trebui să le îndeplinească firmele interesate de respectivul contract şi nici ce servicii sunt solicitate.
În fapt este vorba de produse de publicitate pe care autoritatea contractantă este obligată să le achiziţioneze pentru încheierea unui contract cu finanţare europeană, adică un anunţ de publicitate la demararea şi altul la încheierea contractului, precum şi nişte bannere prin care se face cunoscut faptul că acea investiţie se face prin fonduri europene. În acest caz, „Înfiinţarea, extinderea, modernizarea reţelei publice de iluminat public în comuna Cândeşti, judeţul Botoşani”, se face cu fonduri europene, respectiv de la ARD Nord-Est Piatra Neamţ.
Primarul comunei Cândeşti, social-democratul Constantin Ciornodolea, a declarat că nu are cunoştinţă despre această licitaţie şi a pasat răspunderea către administratorul public al comunei, care nici el nu a ştiut să explice „lipsurile” din anunţurile de pe site-ul de achiziţii publice. Ulterior, o funcţionară a primăriei ne-a contactat şi ne-a explicat că nu a terminat încă de urcat pe site toate informaţiile şi că aşa ar fi lucrat la mai multe achiziţii.
Procedura de achiziţie aleasă de către reprezentanţii Primăriei Cândeşti este profund viciată. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), etapele realizării unei achiziţii directe prin mijloace electronice sunt: „Autoritatea contractantă accesează cataloagele publicate în SEAP, alege dintre produsele, serviciile sau lucrările prezentate în aceste cataloage şi transmite în acest scop, prin intermediul SEAP, notificări de achiziţie operatorilor economici care le oferă”. În cazul în care, în catalogul electronic nu există servicii care să corespundă solicitărilor autorităţii contractante, aceasta va publica un anunţ pe site-ul de licitaţii publice cu cerinţele pe care le are şi data până la care se pot depune ofertele.
Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat în cazul de la Cândeşti.
Această situaţie pune sub semnul întrebării profesionalismul angajaţilor din administraţia publică locală, în condiţiile în care, în ultimii ani, salariile funcţionarilor au explodat.