Începerea muncilor agricole face tot mai multe victime din rândul botoşănenilor. O femeie a fost trimisă duminică noapte la Iaşi în stare gravă după o cădere de pe stogul de fân.
În vârstă de 56 de ani, originară din Boscoteni, comuna Frumuşica, femeia se afla pe un teren agricol din spatele casei, împreună cu mai multe rude. La un moment dat, aceasta s-a suit pe un stog de fân, pentru a-şi ajuta soţul la aranjarea acestuia şi pentru a mai da hrană la animale. La un moment dat, însă, aceasta s-a dezechilibrat şi a căzut de la o înălţime de aproape trei metri, cum nu se putea mai rău, lovindu-se puternic în zona pieptului.
Durerile puternice au făcut ca rudele să solicite ajutorul cadrelor medicale prin 112, la faţa locului sosind un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA), care a transportat-o la Urgenţe. După ce a fost investigată de mai mulţi medici specialişti, aceasta a fost direcţionată către Iaşi, din cauza stării grave în care se afla. „Pacienta prezenta multiple fracturi costale, pneumtorax masiv drept, posttraumatic. A fost transportată la un spital din Iaşi pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate”, a precizat medicul primar Cristian Simionescu, din cadrul SJA Botoşani.
Pneumotoraxul este rezultatul acumulării de aer în spațiul dintre plămâni și peretele toracic, în așa numitul spațiu pleural. Aerul poate pătrunde în pleură fie plecând de la bronhii, fie de la peretele toracic. Cu cât cantitatea de aer acumulată în cavitatea pleurală crește, cu atât crește și presiunea exercitată asupra plămânilor, determinând colapsul. Colapsul împiedică plămânii să se destindă adecvat în momentul inspirului, determinând scurtarea respirației și junghi toracic.
Pneumotoraxul poate deveni amenințător pentru viață dacă presiunea din torace împiedică plămânii să aducă în sânge cantitatea necesară de oxigen.