Liderii PSD au mirosit potenţialul electoral al subiectului privind standardele duble pe care companiile multinaţionale le aplică pieţelor din Estul continentului şi au anunţat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Botoșani, că vor prelua în legislația internă o serie de prevederi europene pentru combaterea dublului standard de calitate al produselor doreşte să introducă în legislaţia românească prevederi preluate de la nivel european care să stabilească norme de aplicat în asemenea cazuri, inclusiv o amendă de 4% din cifra de afaceri pentru firmele care procedează astfel. „La iniţiativa doamnei Maria Grapini, s-a realizat o dezbatere pe dublul standard, la iniţiativa dumneaei s-a finalizat şi raportul care dă posibilitatea statelor membre să poată interveni cu autorităţile naţionale când identifică astfel de cazuri. Şi vreau să depunem în Parlament o lege care să pună în legislaţia românească procedurile de aplicat în această situaţie, inclusiv o amendă de 4% din cifra de afaceri pentru aceste firme, companii care procedează în felul ăsta”, a explicat Dragnea.
Preşedintele PSD s-a declarat „cât de cât mulţumit” că, după semnalele pe care le-a transmis săptămânile trecute, „cei de la Protecţia Consumatorului, ANPC, s-au mai trezit şi au început să dea amenzi”. „Sper să pună ordine în această zonă de comerţ şi în această procedură care nu poate fi acceptată în România”, a completat Dragnea.
Şi Petre Daea, ministrul Agriculturii, a vorbit despre dublul standard la produse. „Noi suntem interesaţi tot timpul să păstrăm acest echilibru în aşa fel încât în ţară să nu intre produse de calitate îndoielnică. Şi, din nefericire au intrat. Şi ştim foarte bine că dublul standard este o realitate şi nu este o ficţiune. Este o realitate pentru că a putut fi constatat în mai multe ţări ale Uniunii Europene, în mod deosebit în ţările din partea de Est”, a spus ministrul Daea.
În ultimii ani, Slovacia, Cehia şi Ungaria au denunţat faptul că în Europa de Est sunt vândute produse de calitate inferioară – de la alimente la cosmetice – sub aceleaşi branduri şi ambalaje utilizate pe pieţele occidentale. Chiar dacă problema este una reală, trebuie spus că în ţările Grupului de la Visegrád la putere sunt ultranaţionalişti şi antieuropeni, iar discursul din ultima vreme a liderilor PSD tind să capete aceleaşi valenţe.
Trebuie spus că primul oficial român care a ridicat problema dublului standard al produselor vândute de companiile multinaționale a fost fostul ministru al Agriculturii din Cabinetul Cioloș, Achim Irimescu. Acesta a fost pus, la acea vreme, la zid de reprezentanții actualei puteri, care acum sunt pe cale de a transforma o problemă reală într-un subiect de campanie electorală. Mai mult, actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea, declara cu ceva timp în urmă referitor la acest subiect că: „nu avem o normă juridică și o metodologie unitară pentru abordarea acestei tematici de dublu standard”.