Aproximativ 3000 de botoşăneni, în principal elevi, au vizitat expoziţia „Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”, găzduită de Muzeul Judeţean. „Slavă Domnului, în această săptămână afluxul de vizitatori a fost foarte mare. Am avut şi câte zece clase pe zi, am făcut programări tocmai ca să facem faţă numărului mare al vizitatorilor”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean.
Oficialul se aştepta însă la un număr mai mare de vizitatori, în special din rândul populaţiei mature din municipiu şi judeţ. „Este cel mai mare eveniment cultural din ultima perioadă, însă, din păcate, interesul botoşănenilor pentru istorie este destul de limitat. Ori poate nu înţeleg valoarea exponatelor de secol XV- XVI, din perioada lui Ştefan cel Mare, care au fost evaluate la aproape un milion de euro”, a afirmat Aurel Melniciuc.
Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Judeţean până pe 20 mai. Pentru a atrage un număr cât mai mare de vizitatori, muzeografii au planificat lecţii deschise în cadrul cărora vor prezenta informaţii despre perioada ştefaniană şi impactul pe care l-a avut asupra Ţărilor Române.
Expoziţia „Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie” include obiecte de patrimoniu şi tezaur din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, obiecte de pe vremea celui mai iubit domnitor român. Exponatele sunt reunite de la mai multe muzee din ţară, inclusiv de la Muzeul Naţional de Istorie, respectiv obiecte dintre cele mai rare, icoane, tetraevanghelii, icoane împărăteşti de o valoare foarte mare, documente, hrisoave originale, cărţi, arme, textile din secolele XV-XVI. Muzeul Judeţean Botoşani a contribuit la această expoziţie la partea de tezaur monetar, cu o serie de descoperiri monetare pe teritoriul judeţului, obiecte de harnaşament, obiecte de decor din ţinuta nobililor şi discuri smălţuite care apăreau pe toate bisericile lui Ştefan cel Mare.