Ordonanţa 114, cunoscută şi ca „taxa pe lăcomie”, a dus la blocarea investiţiilor la începutul acestui an prin anularea unor licitaţii de infrastructură mare din cauza creşterii salariului minim în construcţii la 3.000 de lei, ceea ce a făcut ca indicatorii tehnico-economici de la lucrările scoase la licitaţie să nu mai fie conformi cu realitatea. Este cazul şi unor investiţii vitale pentru Botoşani, precum sectorul de drum naţional Botoşani – Târgu Frumos, cei 106 kilometri de drum judeţean din sudul judeţului cunoscuţi sub denumirea de „drumul strategic”, dar şi sectoare de drumuri judeţene afectate de alunecări de teren şi preluate de Compania Naţională de Investiţii (CNI).
Aflat la Botoşani, Liviu Dragnea a încercat să nege realitatea şi să apare „taxa pe lăcomie”. „Ordonanţa 114 nu putea să împiedice sau să încurce vreo procedură, ci dimpotrivă, Ordonanţa 114, dacă vorbim de autorităţile locale, lansează Fondul de dezvoltare şi investiţii, cu o anvelopă de 10 miliarde de euro, în care sunt aşteptate autorităţile locale, inclusiv Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară pentru a aplica pe proiecte”, a declarat liderul PSD, făcând abstracţie de creşterea salariului minim în construcţii. Când i s-a adus aminte de acest lucru, Liviu Dragnea a susţinut că majorarea salariilor a fost cerută de firmele de construcţii şi că reprezentanţii Guvernului au căutat şi identificat sursele financiare care să acopere costurile suplimentare pe care le au companiile ca urmare a aplicării acestei măsuri. „În această perioadă, s-a lucrat de către Ministerul Dezvoltării, Ministerul de Finanţe şi reprezentanţii autorităţilor locale pentru a se identifica sursele financiare pentru a se acoperi aceste diferenţe şi s-au identificat şi cred că săptămâna viitoare finalizează şi procedura prin care aceste proiecte pot fi upgradate cu această diferenţă de preţ”, a afirmat Dragnea.
Liderul PSD a mai precizat că ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, „a început discuţiile la Comisia Europeană pentru a putea interveni şi pe proiectele europene”.
Liviu Dragnea a încercat să pună eşuarea licitaţiilor de la drumurile din judeţul Botoşani pe seama scumpirii bitumului, care este adus din import. El a insinuat că furnizorii, văzând investiţiile din România, au scumpit intenţionat bitumul. „Principalul motiv pentru care am înţeles că s-au retras aici (n.r. – firmele din licitaţia pentru Botoşani – Târgu Frumos şi cele de la drumul strategic) este preţul bitumului care a explodat, ceea ce nu are legătură cu Ordonanţa 114, ci are legătură cu faptul că, din păcate, în România, de ceva timp, nu se mai produce bitum. Există una sau două, maxim, surse de bitum din exterior, care au văzut că programul de investiţii din România creşte foarte serios şi, bineînţeles, au mărit preţul la bitum. Sper să găsească o formulă pentru majorarea contractelor pe baza acestui preţ, care cred că a sărit de la simplu la dublu. Asta este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm”, a declarat liderul PSD.
Din cauza creşterii salariului minim în construcţii şi a preţului bitumului, niciun ofertant nu a venit la licitaţia pentru drumul strategic, iar CJ a fost nevoit să majoreze valoarea estimată a investiţiei cu 20%, adică un plus de 11 milioane de euro. De asemenea, CJ a actualizat cu 30% preţurile la două sectoare de drum afectate de alunecări de teren ce vor fi reabilitate de CNI, iar actualizările la alte trei sectoare similare vor fi votate în şedinţa de pe 23 aprilie.
Prima licitaţie a drumului Botoşani – Târgu Frumos a eşuat în ianuarie, a fost reluată, da fără actualizarea indicatorilor tehnico-economici. Deja termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit cu zece zile, fiind acum 2 mai, dar şi aici există riscul uriaş ca să nu se prezinte niciun constructor.