Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, a făcut un apel la cadrele didactice să oranizeze în această perioadă vizite la Muzeul Judeţean, instituţie care găzduieşte expoziţia „Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”.
„Expoziţia este unul dintre cele mai importante evenimente culturale având în vedere valoarea obiectelor expuse. Sunt obiecte de tezaur naţional şi universal, făcând referire probabil la cea mai frumoasă perioadă. Alături de perioada Marii Uniri, epoca lui Ştefan cel Mare este văzută ca fiind extrem de importantă şi din punct de vedere cultural. Expoziţia include valori culturale pe care are trebui să le vadă orice botoşănean interesat de cultură şi în primul rând copiii şi tinerii. Fac un apel la cadrele didactice care participă şi organizează tot felul de activităţi cu Şcoala Altfel să-i ducă pe copii la Muzeul Judeţean. Este foarte important ca elevii să cunoască valorile noastre patrimoniale, având în vedere că multe dintre ele au aproape 500 de ani”, a declarat Dănuţ Huţu.
Potrivit oficialului, în expoziţie se regăsesc obiecte originale, nu replici ale acestora. „Istoria noastră este recentă, pentru că asta a fost. Când alţii construiau catedrale şi universităţi, la noi erau tătarii, nu e vina noastră. Din perioada aceea s-au păstrat biserici, mănăstiri şi obiecte extrem de valoroase din patrimoniul mănăstirilor, muzeelor naţionale şi regionale şi cred că este important să fie văzute de către copii şi tineri”, a concluzionat Dănuţ Huţu.
Expoziţia „Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie” este deschisă până pe 20 mai şi aduce în faţa botoşănenilor obiecte de patrimoniu şi tezaur din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, obiecte de pe vremea celui mai iubit domnitor român. Exponatele sunt reunite de la mai multe muzee din ţară, inclusiv de la Muzeul Naţional de Istorie, şi au o valoare asigurată de aproximativ un milion de euro.
Botoşănenii vor putea vedea la un loc obiecte dintre cele mai rare, respectiv icoane, tetraevanghelii, icoane împărăteşti de o valoare foarte mare, documente, hrisoave originale, care sunt ţinute în casete fără oxigen pentru a nu fi deteriorate, cărţi, arme, textile din secolele XV-XVI. Muzeul Judeţean Botoşani a contribuit la această expoziţie la partea de tezaur monetar, cu o serie de descoperiri monetare pe teritoriul judeţului, obiecte de harnaşament, obiecte de decor din ţinuta nobililor şi discuri smălţuite care apăreau pe toate bisericile lui Ştefan cel Mare.