16 producători de usturoi din judeţ s-au înscris în programul Ministerului Agriculturii urmând să beneficieze de un ajutor financiar de 1.000 de euro la hectar, în următorii trei ani. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Agricole Botoşani, Stelică Trofin, aceştia însumează în total 10,73 hectare. Cea mai mare suprafaţă cultivată cu usturoi este de 1,8 hectare, în timp ce cea mai mică este de 0,3 hectare. „Ministerul Agriculturii vrea să majoreze la 3.000 de euro/hectar sprijinul financiar acordat pentru susţinerea producţiei de usturoi în condiţiile în care cuantumul de 1.000 de euro/ha acordat până în prezent reprezintă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor, un procent insuficient pentru susţinerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului”, a declarat Trofin, care speră ca tot mai mulţi producători locali să acceseze acest program guvernamental.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, până la data de 1 aprilie 2019 au fost înscrişi în programul de susţinere a producţiei de usturoi 136 producători agricoli din întreaga ţară, din cei 299 de fermieri doritori să beneficieze de acest ajutor de minimis. Producătorii agricoli se mai pot înscrie în programul de susţinere a producţiei de usturoi până la data de 15 mai inclusiv. Pentru a accesa acest program, solicitanţii sprijinului trebuie să depună o cerere la direcţiile agricole judeţene. Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii: să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi; să obţină o producţie de minimum trei kilograme de usturoi / zece metri pătraţi; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere; să facă dovada producţiei realizate.
Judeţele cu cei mai mulţi solicitanţi înscrişi în program sunt Teleorman, Satu Mare, Botoşani, Buzău, Mureş, Timiş, Constanţa şi Bihor.
În ultimii opt ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la producţia de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 55.000 de tone în 2017, în timp ce importurile au crescut semnificativ pentru a asigura consumul intern. Principalele ţări din UE de unde se importă usturoi sunt: Olanda, Cehia, Spania, Ungaria, Germania, Grecia, Franţa, Polonia, Bulgaria, iar din ţările terţe: Turcia, China, Egipt şi Moldova.
La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kilograme, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kilograme, respectiv 1,41% din consumul total de legume.