Sute de botoşăneni s-au înghesuit la mall la deschiderea Bursei Locurilor de Muncă. Deşi părea că angajatorii nu vor prididi să ia CV-urile de la cei dornici să găsească o slujbă, realitatea a fost cu totul alta. Majoritatea celor prezenţi au venit doar să bifeze acţiunea pentru a nu fi scoşi din plata indemnizaţiei de şomaj, astfel că după o oră de la deschidere, au mai rămas doar câteva zeci de persoane interesate să muncească.
Angajatorii au pus la bătaie peste 450 de locuri de muncă, dar cu greu au reuşit să ia câteva numere de telefon pentru a-i contacta pe doritorii de locuri de muncă. Aceştia s-au declarat nemulţumiţi şi de calitatea celor prezenţi, care fie erau prea tineri, fără experienţă şi calificări, fie erau în vârstă şi emanau a alcool. „Mă uit la cei prezenţi şi cred că niciunul nu stă la muncă mai mult de patru ore. Toţi cer salarii mari pe muncă puţină”, a declarat unul dintre angajatorii care au scos la concurs mai multe locuri de muncă în domeniul alimentar. Acesta a fost completat de Neculai Hasmaţuchi, administrator la Instal-Con, care a declarat că deşi a luat câteva date de contact de la persoanele doritoare de locuri de muncă, nu prea are mari aşteptări. „Slab, foarte slab. Salariul minim în construcţii este de 3.000 de lei, dar îl depăşim pentru personalul calificat, cum ar fi sudorii pe care îi căutăm. Problema salarială s-a reglementat prea târziu, iar oamenii calificaţi au plecat deja din ţară. Până acum s-a făcut un compromis: nici nu s-a plătit, dar nici nu s-a muncit şi au rămas cei care… În principal, sunt rămaşi cei care beau, iar în domeniul de activitate în care acţionăm noi, instalaţiile de gaz şi finisaje interioare, sub nicio formă nu au ce căuta. Când omul miroase a alcool, cine-l primeşte în casă? Chiar şi necalificat, dacă îl pui să sape un canal nu poate să facă faţă… M-am uitat la cei care vor un loc de muncă şi nu sunt prea optimist, pentru că fizionomia îmi descrie altă persoană, nu cea pe care o caut”, a declarat Neculai Hasmaţuchi.
Nici angajatorii din domeniul confecţiilor nu au avut prea mult succes, standurile lor fiind ocolite cu obstinaţie de cei prezenţi. „Văd foarte mulţi tineri, dar niciunul nu vine să întrebe: «Ce oferiţi?», «Ce locuri disponibile aveţi?», «Vreau să lucrez, ce-mi oferiţi?». Uitaţi-vă şi dumneavoastră trec prin faţa standurilor, dar nici nu se opresc măcar să întrebe dacă găsesc ceva de muncă, măcar să se intereseze”, a declarat Felicia Cărbune, reprezentantul RapsConf.
„Noi avem permanent locuri de muncă disponibile, pentru că suntem într-o continuă evoluţie. Ne confruntăm şi noi cu identificarea greoaie a personalului calificat, dar am încercat să depăşim această constrângere şi am organizat programe de calificare la locul de muncă. Ne adaptăm la piaţa muncii, care nu este una prea ofertantă. Ce a fost mai bun, probabil că deja a plecat”, Nadia Părpăluţă, specialist în resurse umane la Electroalfa.
Unii dintre cei care au căutat locuri de muncă s-au declarat mulţumiţi de oferta găsită. „Sunt o grămadă de posibilităţi de unde să alegi un loc de muncă. Am depus la Carrefour, la Electroalfa, ca şi lucrător necalificat, dar neavând experienţă urmează să vedem dacă voi fi contactat. Majoritatea firmelor cer experienţă în domeniu, pe care un tânăr nu prea are de unde să o aibă”, a declarat unul dintre tinerii care spera să-şi găsească o slujbă.
Bursa locurilor de muncă a fost deschisă de ministrul botoşănean Marius Budăi, care a ţinut să facă reclamă partidului din care face parte, afirmând că în ultimii ani au fost create 225 de mii de noi locuri de muncă, fără a aminti însă de cele care au dispărut din cauza instabilităţii economico-financiară generată de factorul politic.