Reprezentanţii Nova Apaserv au organizat astăzi conferinţa prilejuită de finalizarea lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Extinderea reţelelor de apă şi canalizare în ZAA/aglomerarea Botoşani”, din cadrul Proiectului Major „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare-epurarea apelor uzate din judeţul Botoşani”. Acest proiect este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu / Programul Operaţional Infrastructura Mare. Valoarea lucrărilor a fost de 31.195.829 lei, fără TVA. Contractul a fost câştigat de TIM Cluj, însă multe lucrări au fost executate de Elsaco Botoşani, în calitate de subcontractant.
La conferinţă au participat oficiali din cadrul Consiliului Judeţean, ADI Aqua, Nova Apaserv şi reprezentanţi ai firmelor implicate în derularea acestui proiect.
În debutul conferinţei, a fost prezentat un film despre acest mare proiect derulat de Nova Apaserv, proiect care are o valoare totală de 375.797.824 lei, din care 348.740.841 reprezintă finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, bugetul de stat şi bugetul local.
Ioana Cristina Panait, director executiv în cadrul Nova Apaserv, a făcut referiri generale la întregul proiect care vizează extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare-epurarea apelor uzate din judeţul Botoşani.
Aşa după cum a arătat Dănuţ Ciubotariu, managerul proiectului derulat în municipiul Botoşani şi comuna Mihai Eminescu, lucrările au vizat reţele de canalizare din localitatea Cătămărăşti Deal, pe 4,5 kilometri, din totalul de 29 de kilometri de reţea executată. În ceea ce priveşte reţelele de apă, o parte au fost extinderi, şi anume pe 16 kilometri, iar pe aproximativ 1800 de metri am avut reabilitare în zona Pietonalului Transilvaniei. Tot acest proiect a avut ca obiectiv şi realizarea a 13 staţii de pompare ape uzate în municipiul Botoşani şi a unei staţii de pompare apă potabilă în zona IC Brătianu. Potrivit oficialului, a fost realizat şi dispeceratul central, dar şi sistemul care monitorizează toate celelalte componente ale proiectului major.
„La nivel de reţele de apă au fost lucrări pe 29 de străzi, s-au realizat un total de 900 de branşamente, iar pe canalizare s-a lucrat pe 67 de străzi, cu un total de 1520 de racorduri de canalizare. Pe lângă toate aceste lucrări, am realizat şi şapte cămine de măsurare a debitului şi presiunii pe diferite conducte de intrare şi ieşire din municipiul Botoşani, care au ca scop monitorizarea debitelor şi presiunii în cele şapte puncte de măsură”, a mai explicat Dorel Ciubotariu.
Acesta a făcut apel la cetăţenii din zonele unde a fost extinsă reţeaua de canalizare să-şi racordeze locuinţele la respectiva conductă şi a dat ca exemplu cartierul Tulbureni, unde mulţi cetăţeni nu au fost de acord cu realizarea la limita de proprietate a racordurilor de canalizare. Altfel spus, pentru ca proiectul să-şi atingă scopul este necesară nu numai realizarea reţelelor de apă şi canalizare, ci şi racordarea locuinţelor la aceste reţele.