Încet – încet, unele clădiri din Centrul Istoric al municipiului devin istorie. Luni dimineaţă s-a prăbuşit acoperişul unei clădiri de pe strada Elena Rareş, în spatele Hotelului Rareş. La sesizarea unui botoşănean care are casă pe acea stradă, un echipaj al Poliţiei Locale s-a deplasat la faţa locului şi a împrejmuit zona.
Marţi dimineaţă, au ajuns în zonă reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, din cadrul Primăriei Botoşani. „Acel imobil include două locuinţe, iar partea prăbuşită este anexa uneia dintre acestea. Când am ajuns în zonă mai erau în picioare doi pereţi, însă s-au prăbuşit în scurt timp şi aceştia”, a explicat Sorin Curcă, şeful serviciului SVSU. Potrivit oficialului, clădirea a cedat din cauză că de foarte mulţi ani nu a mai fost reabilitată.
„În acea anexă erau depozitate deşeuri. Am îngrădit zona, însă nu se mai poate dărâma nimic. Am vorbit la Urban Serv să fie curăţată zona, cu toate că imobilul nu se află în proprietatea municipalităţii”, a mai spus Sorin Curcă.
Proprietarul imobilului de pe strada Elena Rareş 1 este un cetăţean din Israel.
Şi alte clădiri din Centrul Vechi se prezintă într-o avansată stare de degradare, însă este puţin probabil că vor fi făcute în scurt timp lucrări, date fiind costurile ridicate ale intervenţiilor la clădirile care sunt incluse în lista monumentelor istorice. Mai mult, o altă problemă cu care s-a confruntat municipalitatea în perioada în care a derulat proiectul de reabilitare a unor imobile în Centrul Vechi, în perioada 2008 – 2011, a fost aceea că la unele imobile proprietatea este mixtă. Astfel, nu toate clădirile din Centrul Vechi aparţin municipalităţii, existând spaţii unde proprietari sunt botoşăneni care nu au posibilităţi financiare pentru a reabilita monumente istorice.