O femeie a fost trimisă în stare gravă la Iaşi cu o dublă ameninţare la viaţa ei. În vârstă de 40 de ani, aceasta a fost diagnosticată cu suspiciune de gripă, dar şi cu meningism, un sindrom asemănător meningitei, cauzat de agravarea stării de gripă cu care era.
Femeia a fost internată ai întâi la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean, după care medicii au luat decizia transferului acesteia la Iaşi, pentru ca specialiştii din centrul universitar să o poată investiga şi trata corespunzător. La o zi distanţă de la internarea femeii la Botoşani a ajuns şi copilul său, în vârstă de 13 ani, acesta prezentând aceleaşi simptome. Pentru moment copilul este ţinut sub supraveghere şi tratament la Botoşani, starea acestuia nefiind la fel de gravă.
Meningismul este un sindrom caracterizat prin prezența clinică a manifestărilor caracteristice meningitei, în cadrul unor infecții, precum gripă, pneumonie, angină, sau sinuzită.
Meningita este o inflamație a membranelor de protecție care învelesc creierul și măduva spinării, cunoscute sub denumirea colectivă de meninge.
Cele mai frecvente simptome ale meningitei includ durere de cap și înțepenirea cefei, asociate cu febră, confuzie sau nivel scăzut de conștiență, vărsături și intoleranță la lumină (fotofobie) sau zgomot (fonofobie).
Meningita poate fi letală din cauza proximității inflamației față de creier și măduva spinării; prin urmare, afecțiunea este clasificată drept urgență medicală.