Abia au apărut zilele călduroase, iar căpuşele deja au început să facă victime. O tânără de 24 de ani, din Botoşani, a ajuns la spital după ce s-a ales cu o căpuşă în palma dreaptă.
Tânăra se afla la un grătar la iarbă verde împreună cu mai mulţi prieteni, iar la un moment dat a simţit o înţepătură în palmă, în momentul în care a luat câteva vreascuri pentru a le pune pe foc. Iniţial tânăra a crezut că s-a înţepat într-o aşchie de lemn, însă în momentul în care s-a uitat, a văzut insecta cu capul intrat sub pielea palmei sale. A ajuns la Urgenţe, unde cadrele medicale i-au acordat asistenţă şi i-a fost scoasă insecta, după care i-a fost prescris tratamentul profilactic de specialitate.
Având în vedere că începe sezonul cald, iar activităţile în aer liber sunt mai frecvente, crescând astfel şi riscul muşcăturilor de căpuşă, Direcția de Sănătate Publică Botoșani a emis o serie de recomandări pentru populație.
Astfel, purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă sau purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje ar putea reduce riscul de a fi muşcaţi de căpuşe. La fel cum ar fi utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc). „În cazul unei înţepături de căpuşă, trebuie să ne prezentăm la medic în momentul în care apare eritemul migrator. Acesta este primul semn şi primul stadiu al infecţiei bolii Lyme. Sau în cazul în care căpuşa rămâne ataşată de piele, pentru a fi scoasă de personalul specializat”, a precizat medicul Ramona Elena Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD.
Căpușele sunt periculoase întrucât pot transmite boala Lyme care afectează sistemul nervos central. Boala Lyme se transmite prin muşcătura căpuşelor infectate de o bacterie numită Borrelia Burgdorferi. Majoritatea persoanelor care sunt muşcate de căpuşe nu contactează boala Lyme. Riscul de a contacta boala de la o căpuţă infectată creşte pe măsură ce trece mai mult timp de la momentul muşcăturii. Pentru a minimiza consecinţele afecţiunii trebuie ca oamenii să ştie care sunt simptomele, cum să identifice stadiile bolii şi care este tratamentul adecvat.
Medicii estimează că numărul botoșănenilor mușcați de căpușe este posibil să crească în perioada următoare, când temperaturile vor creşte.