România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană și sunt pacienți, în special adulți, care nu știu să se spele pe dinți. Este un semnal de alarmă tras de medicii stomatologi botoșăneni, care au parte de tot mai multe cazuri de pacienţi care nu ştiu nici măcar regulile elementare de igienţă orală.
Medicul Camelia Raicu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi (CMS) din Botoșani, a declarat că se impune evaluarea stării de sănătate a copiilor de vărstă școlară pentru o igienă dentară cât mai bună. “Pierderea dinților naturali este o problemă gravă la nivel mondial. Fumatul, dieta nesănătoasă și consumul de alcool sunt cauzele pierderii complete a dinților. Dacă ne raportăm la igiena orală, ne situăm pe ultimul loc în UE. Consumul de pastă de dinți este principalul indicator. Trebuie să ne spălăm de două ori pe zi timp de trei minute, să schimbăm periuța de dinți la maxim trei luni și să utilizăm ața dentară. Ar trebui făcute controale periodice în rândul copiilor, iar acest lucru se poate face cu colegiul medicilor, cu alte organizații, să aducem populația expusă cel mai mult la carii la cabinete. Sunt pacienți care nu știu să se spele pe dinți. Mai ales adulți. Din păcate, la adulți este o deficiență și la acest capitol”, a precizat medicul stomatolog Camelia Raicu, preşedintele CMS Botoşani.
Direcția de Sănătate Publică Botoșani împreună cu Colegiul Medicilor Stomatologi va încerca în perioada imediat următoare să implementeze un proiect pilot, prin care copii din ciclul primar să treacă pragul cabinetelor stomatologice pentru consult de specialitate. “Încercăm să creştem numărul copiiilor care sunt consultaţi de medicii specialişti. Pentru moment vom vedea ce cabinete stomatologice doresc să se alăture proiectului, apoi trebuie să găsim o serie de sponsori pentru cheltuielile adiacente ale cabinetelor”, a precizat medicul Corneliu Saradan din cadrul DSP Botoşani.
Studiile arată că în medie, un român consumă un tub şi jumătate de pastă de dinţi într-un an. Asta în timp ce europenii au o medie de 4 flacoane de pastă pe an, şi folosesc frecvent şi aţă dentară sau apă de gură.
Românii schimbă periuţa la un an şi trei luni, adică timp suficient ca pe ea să se adune pe ea microbi cam câţi sunt pe vasul de toaletă.
Tuburile de pasta pentru dinti au diverse cantitati, iar vesticii desi au un sistem de sanatate evoluat profita de el minim, iar majoritatea sunt niste nespalati pe dinti. Deci acest studiu nu este relevant.