Ziua mondială de conştientizare a autismului (World Autism Awareness Day) a fost marcată azi, 2 aprilie, şi la Botoşani, de Asociaţia „Suflete Albastre”. Acţiunile au avut loc la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, unde elevii din clasele a II-a B, a IV-a B şi a IX-a B au ţinut să-şi arate sprijinul faţă de colegii lor cu probleme de sănătate. „Faceţi parte din familia noastră!”, „Eşti prietenul meu!”, „Toţi suntem la fel!”, „Vom fi prieteni mereu!” sau „Nu eşti altfel decât altul!”, sunt doar câteva dintre mesajele scrise de copiii din clasa a II-a B a Liceului de Artă şi postate, alături de baloane albastre, pe plasa de pe terenul de sport. „Este bine ca cei mici să înveţe să fie prietenoşi cu cei care sunt bolnavi, să-i ajute şi să se integreze. De aceea noi, clasa a II-a B, am considerat că este binevenit să ne implicăm în această acţiune”, a declarat învăţătoarea Lenuţa Musteaţă, care în timpul orei de desen i-a lăsat pe elevi să coloreze cu creta pe asfaltul terenului de sport şi să scrie mesaje pentru copiii suferinzi.
Elevii clasei a IV-a B, coordonaţi de învăţătoarea Mihaela Pânzariu, au lansat baloane albastre cu heliu în uralele tuturor celor prezenţi pe terenul de sport, iar cei din clasa a IX-a B, unde diriginte este profesoara Liliana Lozneanu au venit îmbrăcaţi la cursuri în culoarea albastră. „Cei mici au înţeles că aceşti copii bolnavi nu au nicio vină şi că doar acceptându-i şi tratându-i ca pe nişte prieteni au o şansă foarte mare de integrare”, a declarat profesoara Liliana Lozneanu.
Pe aceleaşi coordonate s-au desfăşurat şi întâlnirile reprezentanţilor şi voluntarilor Asociaţiei „Suflete Albastre” la Liceul Tehnologic Todireni şi la şcolile din Cerneşti (Todireni), Suliţa şi Corni. „ Am primit sprijin total din partea directorilor şi cadrelor didactice din Liceul de Artă, Liceul Tehnologic Todireni şi de la şcolile din Cerneşti (Todireni), Suliţa şi Corni, motiv pentru care le mulţumim”, a declarat Rodica Parfenov, preşedintele Asociaţiei „Suflete Albastre”.
„Creativitatea, dăruirea, empatia, implicarea a fost de partea cadrelor didactice, elevilor şi voluntarilor implicaţi în activităţi, motiv pentru care le mulţumim. Putem spune că acestea sunt adevărate exemple de bune practici. Copiii cu autism sunt integraţi total în colectivele în care învaţă şi nu se simt deloc excluşi, ba din contra”, a declarat Ştefania Adumitroaie, vicepreşedinta Asociaţiei „Suflete Albastre”.
Autismul este o boală caracterizată de scăderea capacităţii de a interacţiona în plan social şi de a comunica, de un comportament stereotip şi repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de trei ani. Statisticile arată că autismul apare mai des la băieţi decât la fete, proporţia fiind de unu la patru, şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc.