Copii, părinţi, politicieni, angajaţi ai sistemului de protecţie a copilului, oameni de afaceri s-au adunat în această seară în faţa Primăriei Botoşani pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Cu această ocazie au fost lansate 100 de baloane cu heliu, iar sediul municipalităţii a fost luminat în albastru.
Gabriela Petrea, preşedinte Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism, organizatoarea acţiunii, susţine că scopul principal al acesteia a fost de a-i determina pe botoşăneni şi în special reprezentanţii instituţiilor publice locale să conştientizeze nevoile copiilor cu autism. „I-am invitat pe reprezentanţii instituţiilor publice să participe la o oră de terapie, să vadă cum se lucrează cu copiii cu autism, nevoile acestora, cum interacţionează”, a spus Gabriela Petrea, care s-a bucurat de prezenţa numeroasă a copiilor, în special a elevilor de la Şcoala 11 şi Colegiul „A.T. Laurian”.
La acţiune au participat şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani. Pe lângă angajaţi şi voluntari ai ISU, în piaţa din faţa Primăriei a fost adus şi celebrul Pompier Sam, care i-a distrat şi s-a jucat cu cei mici. De asemenea, a fost prezent şi maratonistul Iulian Rotariu, care este portdrapelul cauzei copiilor cu autism. „Trebuie să conştientizăm că sunt ai noştri, că sunt oameni care trebuie integraţi în societate şi trebuie mereu ajutaţi. Nu puteam să lipsesc în această seară, având în vedere că este o cauză pe care am ales să o susţin sau, putem spune, că mă ales ea pe mine să fac cunoscute problemele copiilor cu autism din Botoşani în alergările mele internaţionale. Este cauza mea de suflet”, a declarat Iulian Rotariu.
De departe Pompierul Sam a fost atracţia serii, copii gravitând în jurul mascotei ISU Botoşani. „Am venit aici lângă aceşti copii, pentru că noi, cei de la ISU, suntem mereu alături de colectivitatea pe care o servim zi de zi. Am venit cu toţii din timpul liber, cu inima deschisă, şi noi, şi Iulian, şi Sam, dar şi voluntarii ISU. Suntem alături de copiii cu autism şi le susţinem cauza”, a declarat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU.
Acţiunea s-a terminat cu o tradiţională poză de grup.
Autismul este o boală caracterizată de scăderea capacităţii de a interacţiona în plan social şi de a comunica, de un comportament stereotip şi repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de trei ani. În România sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de tulburări din spectrul autist. În lume, unul din 68 de copii suferă de această tulburare. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educaţie şi este de aproximativ 4,5 ori mai frecvent în rândul băieţilor (1 în 42) decât în rândul fetelor (1 din 189).
Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului are menirea de a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă zi de zi persoanele diagnosticate cu această boală, cu scopul de a elimina discriminarea şi stigmatizarea, dar şi de a contribui la integrarea în comunitate a tuturor celor afectaţi, inclusiv prin acces la servicii de sănătate şi educaţie. Culoarea simbolică a acestei zile este albastru.