marți, aprilie 1, 2025
AcasăLocal BTO picătură de educaţie juridică

O picătură de educaţie juridică

Sunt multe informaţii inutile pe care le învaţă elevii în şcoli şi poate la fel de multe cele pe care nu le învaţă dar le-ar fi foarte utile dacă le-ar învăţa. Este şi cazul noţiunilor elementare de drept, un strict informaţional ce i-ar face pe români să înţeleagă mai bine cum funcţionează sistemul judecătoresc din ţară, ce înseamnă Cod Penal, de ce este foarte importantă imparţialitatea unui judecător sau a unui procuror, ce sunt aceştia şi cu ce se ocupă avocaţii, notarii, executorii judecătoreşti sau grefierii. În anumite şcoli sau licee profesorii mai înţelepţi au introdus câte un opţional de educaţie juridică, deşi materia ar trebui să fie obligatorie cel puţin la nivel liceal. Până vor înţelege legiuitorii noştri aşa ceva, o picătură într-un ocean se încearcă prin declararea de către Ministerul Educaţiei a săptămânii 25 – 29 martie ca „săptămână a educaţiei juridice”, unităţile de învăţământ fiind obligate să realizeze activităţi pe acest subiect.
Aşa s-a făcut că în multe şcoli şi licee, săptămâna trecută, au intrat profesionişti în drept pentru a sta de vorbă cu tinerii. La Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare”, Botoşani, spre exemplu, invitată a fost procurorul Florina Piloş, elevii din clasele mari având astfel o rară ocazie de a pune întrebări despre cariera de procuror şi sistemul judiciar. Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, dar şi Liceul Tehnologic „Elie Radu” i-a avut musafiri pe Ovidiu Fecioru şi Anca Marcu, ofiţeri în cadrul Penitenciarului Botoşani, aceştia prezentându-le liceenilor aspecte legate de psihologia detenţiei, de infracţiuni şi despre adevăratele dimensiuni ale efectelor lor. La Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” au răspuns pozitiv invitaţiei avocatele Simona Lupaşcu şi Anca Ababei Bosânceanu, specialistele explicând laurienilor oportunităţile dechise de facultatea de drept şi specificul fiecărei profesii desprinse din studiile juridice.
Orele au cucerit atenţia elevilor, pentru că informaţiile sunt captivante şi strîns legate de socialul în care aceştia trăiesc.
Din păcate, până la viitoarea săptămână a educaţiei juridice de la anul, tinerele generaţii vor mai putea vorbi despre abecedarul juridic doar dacă profesorii, din proprie iniţiativă, introduc astfel de elemente în materiile lor.
Este o certitudine că foarte mulţi români ajunşi să aibă de-a face cu un notar, avocat sau executor judecătoresc, îi privesc ca pe nişte specimene dintr-o altă galaxie, neînţelegând importanţa reală a documentelor emise şi gestionate de aceştia.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...