Două săptămâni de acalmie au fost de ajuns.
Astăzi s-a înregistrat un nou caz de pestă porcină la mistreţ, ajungându-se astfel la 19 mistreţi ucişi de nemilosul virus. Alţi patru mistreţi vânaţi au fost depistaţi pozitiv la pestă. Cazul s-a înregistrat pe acelaşi fond de vânătoare, Ibăneşti 49, unde au mai fost găsiţi morţi sau vânaţi alţi 20 mistreţi purtători ai virusului pestei porcine africane. Alte trei cazuri s-au înregistrat pe fondul de vânătoare Suharău 40.
În urmă cu două zile, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Local de Combaterea Bolilor (CLCB), prefectul Dan Şlincu l-a întrebat pe administratorul fondurilor de vânătoare din acea zonă, omul de afaceri Iulian Căzăcuţ, dacă a terminat de recoltat măcar cota de vânătoare aprobată de Garda Forestieră. Acesta a afirmat că mai are de vânat 22 de mistreţi, dar că îmbucurător este faptul că toţi mistreţii vânaţi în ultimele două săptămâni nu au avut pestă porcină.
În aceeaşi şedinţă, în care au fost ridicate restricţiile de circulaţie în comuna Pomârla impuse de apariţia focarelor de pestă porcină africană în gospodării, Mindora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani a atras atenţia că situaţia nu e nici pe departe rezolvată. „Astăzi (n.r. – miercuri) se împlinesc cele 45 de zile şi vom ridica restricţiile de circulaţie şi cele trei filtre din Pomârla. Asta nu înseamnă că riscul a trecut. Nici pe departe! Oamenii, în continuare nu trebuie să meargă în pădure după vreascuri, urzici, ştevie sau ciuperci, pentru că zona este infectată de cazurile de pestă porcină de la mistreţ. Aceste focare se închid după doi ani de la ultimul mistreţ infectat. Ar fi păcat ca să aducem din nou virusul în gospodării”, a declarat Mindora Vasiliu.
Pesta porcină africană a fost pusă în evidenţă pentru prima dată în judeţul Botoşani pe 20 ianuarie la un porc mistreţ mort în Pădurea Alba din Comuna Hudeşti. De atunci, 19 mistreţi au fost răpuşi de perfidul virus. De asemenea, acesta a fost pus în evidenţă şi la patru din cei peste 420 de mistreţi vânaţi de la începutul anului. Alţi doi mistreţi au fost găsiţi morţi pe malul stâng al Prutului, în Ucraina, la sfârşitul lunii ianuarie. La unul dintre ei s-a pus în evidenţă prezenţa virusului, în timp ce de la al doilea nu s-au mai putut recolta probe, el fiind devorat de carnasierele din zonă. Deşi aceştia nu sunt prinşi în statistici, zona de protecţie şi cea de supraveghere pentru acest focar se întinde şi pe teritoriul României.