Momente emoţionante în şedinţa de astăzi a Consiliului Municipal Botoşani. Conducerea Primăriei Botoşani a organizat festivitatea de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani Marianei Honceru, cunoscut folclorist botoşănean.
Consilierii municipali au votat în urmă cu un an proiectul de hotărâre vizând acordarea acestei distincţii, iar astăzi a fost organizată festivitatea, ca un dar în plus pentru Mariana Honceru, deoarece renumitul folclorist botoşănean va împlini mâine 70 de ani.
Despre activitatea Marianei Honceru a vorbit Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”.
Vizibil emoţionată, Marian Honceru le-a mulţumit aleşilor locali pentru distincţia acordată şi tuturor colaboratorilor, inclusiv lui Ştefan Dodiţă, fost director al Casei Judeţene de Pensii, preşedintele Fundaţiei Nicoară, cel care a propus municipalităţii ca ea să devină Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani. „Mă bucur că am revigorat, am răscolit cântecul patriotic. Cântecul patriotic s-a cântat dintotdeauna la noi, dar venea din Ardeal şi atunci eu am vrut să avem şi din Botoşani. O rădăcină aici dacă eu am înfipt, ea o să lăstărească şi am deja copii care vin şi înainte de a-mi cere cântece satirice, de horă şi bătute, îmi spun <doamna Mariana, vreau şi un cântec patriotic>. Măcar şi pentru atâta eu sunt mulţumită de ceea ce am făcut”, a declarat Mariana Honceru.
După festivitate, membrii Grupului „Vatra” au susţinut un scurt moment artistic.
Mariana Honceru este cea care a înfiinţat Ansamblul „Mărgineanca” la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar şi iniţiatoarea Festivalului de folclor „Dorule, floare de rouă”, o manifestare care de peste 30 de ani se desfăşoară anual la Botoşani. Ea este coordonatoarea grupului folcloric „Vatra”, format din pensionari botoşăneni. Mariana Honceru este şi un cunoscut autor de texte pentru interpreţi de muzică populară, scriind şi versurile melodiei „Dorul Basarabiei”, interpretată de Ion Paladi, melodie ce a devenit Imnul Reîntregirii.