Pe fondul răcirii accentuate a vremii, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a instituit pe tot parcursul zilei de astăzi, între ora 6:00 şi ora 20:00 un Cod galben de vânt. „În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a Moldovei vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 55 km/h şi 75 km/h. În Carpaţii Meridionali şi de Curbură, local, la altitudini de peste 1.700 de metri, vântul va sufla tare, cu viteze de 80 km/h şi 100 km/h, iar zăpada va fi spulberată”, se arată în avertizarea ANM, care mai precizează că „temporar vântul va avea intensificări şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse şi la cote mai reduse, cu viteze de până la 45 km/h – 55 km/h”. De asemenea, potrivit meteorologilor, „în jumătatea de nord a Moldovei (n.r. – inclusiv judeţul Botoşani) trecător vor fi precipitaţii slabe, mai ales sub formă de ninsoare şi condiţii de polei”.
Vântul şi precipitaţiile vor face ca temperaturile şi aşa mai mici decât normalul perioadei să se simtă mult mai scăzute. Astăzi şi mâine, temperaturile maxime nu vor depăşi 7°C-8°C, în timp ce minimele vor fi în jurul pragului de îngheţ şi vor coborî frecvent sub acesta.
Pe finalul săptămânii vremea se va încălzi uşor, dar nu va atinge încă normalul termic al perioadei, temperaturile maxime prognozate fiind de 11°C-12°C, în timp ce minimele vor urca spre 3°C-4°C.
Fermierii speră ca frigul să nu se întindă pe multe zile şi să nu atingă valori negative prea scăzute pentru a nu afecta copacii şi viţa-de-vie. În această perioadă, speciile de pomi fructiferi „seminţoase” (măr, păr, gutui) sunt stadiu de repaus vegetativ, iar la cele „sâmburoase” (cireş, vişin, cais, piersic, prun) vor continua umflarea mugurilor de rod şi chiar vor apărea înmuguriri la soiurile timpurii. În această perioadă, la viţa-de-vie se înregistra faza de „plâns”.