Sistemul de protecţie a copilului va trece prin schimbări majore în acest an.
Odată cu renunţarea treptată la celebrele centre de plasament moştenite de pe vremea lui Ceauşescu, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoşani va pune accent mai mult pe asistenţa maternală. În acest sens, prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), DGASPC Botoşani va fi parte într-un program naţional prin care se are în vedere recrutarea de asistenţi maternali. Este vorba de „Team-up: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, care are obiectiv „creşterea calităţii sistemului de asistenţă socială şi a numărului de asistenţi maternali la nivelul comunităţii”. Astfel, la nivelul judeţului Botoşani, prin cadrul acestui proiect, se urmăreşte extinderea reţelei de asistenţă maternală până la sfârşitul anului 2023 cu 155 de persoane, iar 368 de asistenţi maternali din sistem vor beneficia de formare profesională continuă pe parcursul acestor cinci ani. Valoarea estimată a proiectului la nivel naţional este de 2,7 miliarde de lei, în timp ce doar la nivel de Botoşani, DGASPC va beneficia de peste 65,5 milioane de lei. „În acest an vom declanşa o campanie de recrutare şi selecţie a 50 de persoane, care să devină asistenţi maternali. La sfârşitul anului vom avea 250 de asistenţi maternali. Aceştia vor primi unu-doi copii în plasament. În special este vorba de copiii sub şapte ani, pe care nu mai avem voie să-i găzduim în centrele de plasament. De altfel, încet, încet vom închide şi aceste centre”, a declarat Doina Nacu, directorul DGASPC Botoşani.
Potrivit acesteia, lefurile medii pe care le încasează un asistent maternal oscilează între 2.100 şi 2.200, la care se adaugă banii pe care-i primesc copiii, adică 600 au 900 de lei.
Pentru a deveni asistent maternali, botoşănenii trebuie să aibă domiciliu stabil în judeţ, proprietate personală sau cu drept de folosinţă îndelungat. „În general condiţiile sunt cam aceleaşi ca la orice angajare. Trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să nu fie diagnosticate cu boli cronice transmisibile sau psihice. Să aibă studii medii absolvite şi să prezinte garanţii morale pentru îndeplinirea obligaţiilor ce-i revin unui părinte. Apoi vom completa un dosar cu actele necesare, vor participa la cursurile de formare pe care le susţinem, după care vor da un examen. Cei care vor lua examenul vor intra în Comisia de la Protecţia Copilului şi vor primi atestatul de asistent maternal. Ulterior aceştia vor primi şi copii în plasament”, a declarat Cecilia Nicoleta Spătaru, şeful Serviciului pentru protecţia copilului aflat în dificultate şi management de caz din cadrul DGASPC Botoşani.
În prezent, DGASPC Botoşani are angajaţi 204 asistenţi maternali.