Aer periculos în această dimineaţă. Măsurătorile calităţii aerului arată că, la Botoşani, aerul este puternic poluat cu praf PM 2,5, cel mai periculos pentru sănătate. Astfel, potrivit airvisual.com, nivelul de praf PM 2,5 atins în această dimineaţă este de 41 µg/m³ de aer, mult peste nivelul maxim stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) de 10 µg/m³ şi aproape dublu de standardul adoptat de România de 25 µg/m³ . Explicaţia o reprezintă ploaia care a ridicat particulele mici de praf în aer şi plafonul jos de nori, care nu le permit să urce în straturile superioare ale atmosferei.
De remarcat este faptul că toţi ceilalţi agenţi poluanţi sunt în limite optime. Este vorba de praful PM 10, cu diametru mai mare, ozonul (O3), dioxidul de sulf (SO2), dioxidul de azot (NO2) şi monoxidul de carbon (CO).
Cu toate acestea specialiştii recomandă ca în această perioadă să nu se aerisească casele, să nu se facă mişcare în aer liber, persoanele alergice să poarte măşti de protecţie şi să se caute zone cu aer curat.
Corelat cu prognoza meteo, situaţia s-ar putea menţine la Botoşani încă două-trei zile.
Autorităţile locale nu au luat în considerare acest aspect de mediu, Botoşaniul fiind unul dintre cele mai murdare oraşe. De anul trecut s-a renunţat la frecvenţa zilnică a măturatului mecanic şi Primăria nu a dat ordin, din lipsa banilor, orientaţi mai mult pentru plata salariilor, pentru spălatul străzilor.
Viceprimarul Cosmin Andrei, cel care are în atribuţii şi cu curăţenia oraşului, a precizat că posibilă sursă de particule de praf numărul însemnat de străzi neasfaltate din municipiu, precum şi gropile din carosabil, care nu sunt plombate cu celeritate. El susţine că va da ordin pentru spălatul străzilor, în special pentru Pietonalul Unirii. Referitor la străzi, Cosmin Andrei afirmă că firma de salubritate întâmpină probleme cu maşinile parcate pe carosabil, lângă borduri, unde nu se poate interveni mecanic, ci doar cu târnurile, iar această activitate nu este tocmai eficientă. Mai mult, acesta susţinea recent că orice activitate în plus a Urban Serv trebuie plătită, iar „noi ne gândim, când stabilim taxele, şi la gradul de suportabilitate al cetăţenilor”.
”…dimineaţă este de 41 µg/m³ de aer, mult peste nivelul maxim stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) de 10 µg/m³ şi aproape dublu de standardul adoptat de România de 2,5 µg/m³.”
Oare ce a vrut sa ne demonstreze autorul acestui articol ?