spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTCJ a stabilit parte din banii comunelor (foto-video)

CJ a stabilit parte din banii comunelor (foto-video)

Câteva schimburi de replici maliţioase, o interpelare – două despre algoritmul de alocare al banilor comunelor şi un vot previzibil. La asta se poate rezuma şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) în urma căreia s-a împărţit cea mai mare parte a bugetului pe care-l vor avea comunele în acest an.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pe acelaşi motiv că orice amendament ar face nu ar trece din cauza faptului că toţi consilierii PSD erau prezenţi la şedinţa extraordinară de la sfârşitul săptămânii trecute, în timp ce de la ei din tabără, care şi aşa e mai mică, lipseau trei persoane, consilierii liberali au făcut mai mult act de prezenţă, fiind mult mai puţini vocali decât primarilor cu o zi înainte.

Aşa cum era de aşteptat, cel care a condus discuţiile pe buget din partea PNL a fost consilierul Gheorghe Sorescu. Acesta a încercat să afle de la Magda Didii, directorul economic al CJ, modul în care s-a conturat bugetul fiecărei comune. „Ministerul de Finanţe ne-a pus la dispoziţie baza de date, adică veniturile pe UAT-uri (n.r. – unităţi administrativ teritoriale), impozitul pe venit estimat pe fiecare UAT, populaţia pe fiecare UAT – noi am luat-o şi de la Statistică, corespunde –, sumele defalcate de TVA pe care UAT-urile le-au primit în 2018, pentru că, aşa cum aţi văzut, unele primării au sume în completare din diferenţa dintre 2018 şi 2019. De asemenea, am pus la dispoziţie suma pentru asigurarea a 90% pentru asistenţă socială, cum a fost în anii anteriori – 90% bugetul de stat şi 10% bugetul local. De asemenea, ne-a fost pus la dispoziţie modelul de calcul cu formulele aferente. Am introdus toată baza de date în acel model de calcul şi au reieşit sumele pe care le aveţi în faţă”, a explicat directorul economic al CJ.

 

CJ-ul, lăsat de Guvern fără bani pentru asistenţa socială

 

Dacă din punct de vedere tehnic, economic şi al Legii bugetului, Sorescu a admis că nu vede vreo fisură la modul de repartizare a banilor, el a adăugat că trebuie făcute comentarii pe marginea banilor, în sensul că aceştia vor fi total insuficienţi pentru anumite comune.

Imediat acesta a fost completat de Magda Didi, care a adăugat că la nivel de comune, oraşe şi municipii „se respectă în totalitate legea”. „Bine, nu se respectă la judeţ. Dacă judeţul ar fi trebuit să aibă 450 de lei pe locuitor, noi am ajuns numai la 155 de lei pe locuitor”. Mai mult, aceasta a subliniat că deşi Direcţia pentru Protecţia Copilului a trecut cu finanţare integrală la CJ, suma primită de CJ „este 0”. „Din formulă nu ne-a ieşit niciun leu pentru asistenţa socială. Asta e, n-avem ce face”, a conchis Magda Didii.
În discuţie a intervenit şi consilierul liberal Mirela Saucă. Aceasta şi-a exprimat curiozitatea dacă primarii au trimis solicitări argumentate pentru suplimentarea bugetelor de funcţionare şi dacă s-au ţinut cont de acestea. „Nu vreau să fiu maliţioasă, dar am senzaţia doar că le-aţi dat treabă”, a fost constatarea liberalei.

 

Bani împărţiţi pe solicitările primarilor

 

Răspunsul a venit din partea aceluiaşi director economic. „Săptămâna viitoare vom mai avea o şedinţă de Consiliu în care vom repartiza suma de 7,5%, fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean… Pentru prima dată, această sumă se repartizează şi pentru cheltuieli de funcţionare. Avem programele de dezvoltare locală, programele de infrastructură, care necesită cofinanţare şi cheltuieli de funcţionare, care, în mod justificat, nu se pot acoperi cu sumele pe care le repartizăm astăzi (n.r. – vineri)”, a spus Magda Didii, adăugând că e vorba de 28 de milioane de lei.

După discuţiile tehnice purtate de cei doi consilieri liberali cu directorul economic al CJ, care au durat zece minute, s-a trecut la vot. Aşa cum era de aşteptat liberalii au votat împotriva, dar proiectul a fost adoptat cu votul majorităţii PSD din CJ.

Săptămână viitoare va mai fi o şedinţă extraordinară de CJ în care se va împărţi fondul aflat la dispoziţia CJ, adică cele 28 de milioane de lei (n.r. – aproximativ şase milioane de euro). Dacă acum împărţirea a fost oarecum tehnică, în acel caz însă poate interveni factorul politic, deoarece banii se vor da pe baza „solicitărilor fundamentate ale primarilor”.

„De la Năstase încoace nu s-a pus lacătul pe nicio primărie şi nu se va întâmpla nici acum. Celor care nu le vor ajunge bani le vom mai da la rectificare, dar trebuie să ţineţi cont că solicitările primarilor sunt de 800 de ori mai mari decât banii pe care îi are CJ-ul la dispoziţie”, a concluzionat Costică Macaleţi.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0 ° C
1.6 °
-0 °
77 %
3.1kmh
58 %
sâm
0 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...