Demersurile declanșate la Botoşani în urmă cu trei ani, privind adoptarea Statutului poliţiştilor locali, încep să prindă contur. Proiectul de lege iniţiat în acest sens şi susţinut de Uniunea Sindicatelor Poliţiştilor Locali din România şi Federaţia Naţională a Poliţiştilor Locali din România a fost înaintat deja Parlamentului şi urmează să fie dezbătut de Senat. Ieri (n.r. – marţi, 19 martie), o delegaţie a USPLR a avut o întâlnire la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu vicepremierul Daniel Vasile Suciu, ocazie cu care s-au purtat mai multe discuţii pe marginea proiectului legislativ. La final, vicepremierul a anunţat că va susţine varianta de statut prezentată, aceasta primind aviz favorabil. La discuţii au participat din partea USPLR preşedintele Eugen Tone (Poliţia Locală Craiova), vicepreşedintele Viorel Mircea Costin (Poliţia Locală Târgu Mureş), vicepreşedintele Florin Bulmagă (Poliţia Locală Botoşani), secretarul general Cristian Georgiu (Poliţia Locală Bistriţa) precum şi Sorin Cristian Stan, preşedintele Federaţiei Sindicale Columna la care este afiliată USPLR.
„Proiectul de lege privind Statutul Polițistului Local este unica inițiativă de acest fel la nivel național pe tema elaborării unui statut special pentru această categorie profesională, recunoscută prin legea specială – Legea nr. 155/2010 a poliției locale- ca fiind o funcție publică specifică în ansamblul funcțiilor publice reglementate/recunoscute la nivel național”, a spus Florin Bulmagă, vicepreşedintele USPLR. Promovarea acestui proiect legislativ a fost precedată de nenumărate discuții în cadrul Comisiei de Dialog Social constituită la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice încă din luna octombrie 2017.
„Necesitatea existenţei unui statut al poliţistului local este considerată imperioasă, pentru sporirea autorităţii şi respectului în faţa cetăţenilor şi a celorlalte instituţii cu atribuţii poliţieneşti, pentru protejarea drepturilor poliţiştilor locali. Un statut al poliţistului local ar aduce o serie de beneficii ca stabilitate, uniformizarea legislaţiei la nivel naţional, posibilitatea cunoaşterii aprofundate a tuturor drepturilor şi obligaţiilor de serviciu ale poliţistului local, dobândirea unei poziţii, unui status aparte altor profesii şi autoritate în faţa instituţiilor şi a populaţiei, precum şi instituirea unei forme de asigurare a protecţiei acestora, printre care cele mai importante şi stringente sunt vârsta de pensionare şi stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, două deziderate importante ale tuturor poliţiştilor locali”, a adăugat Florin Bulmagă.